tiistai 9. huhtikuuta 2013

Mac unCheese


Juustomakaronivuoka on vegaanisena yhtä paksu ja juustoinen kuin tuo amerikkalaisten einesklassikko Mac and Cheese. Cheddar-juuston sijaan tämän juustomakaronin bechamel-tyyppinen kastike syntyy cashewpähkinöistä ja hapankaalista. Jees, muistattehan tämän vegaanijuuston?
Cashewn, hapankaalin ja makaronin trio on Mac unCheese. Where's the cheese?

Mac unCheesen juustokastike on täyteläisen makuinen ja kermaisuudessaan ylivertainen. Soijakermakastikkeet eivät kisaa edes samassa luokassa. Tätä kastiketta voit iloisesti käyttää kaikkiin juustoista valkokastiketta sisältäviin resepteihin (mm.lasagne).

Alaikäiset kansanjoukot ovat jostain universumin laista johtuen aina tunteneet vetoa juustoa ja makaronia kohtaan. Testaapa. Jos on henkistä herkkyyttä hapankaalille, homma ei edes kaadu siihen, sillä se ei maistu ruuassa yhtään.

No niin, hihat rullalle ja hommiin!

Mac unCheese
1 uunivuoallinen

500 g simpukkamakaroneja

3,5 dl cashewpähkinöitä
1 l vahvaa kasvislientä
1 pieni sipuli
4 valkosipulinkynttä
400 g valkosipulihapankaalia
0,8 dl täysjyvävehnäjauhoja
1 rkl sitruunamehua
1 rkl toscanan tai provencen yrttiseosta
½ tl kurkumaa
mustapippuria
3 rkl ravintohiivahiutaleita
oliiviöljyä paistamiseen

Valmistus:
  1. Ihan ensimmäiseksi, laita pähkinät veteen likoamaan vähintään kahdeksi tunniksi.
  2. Keitä sitten pasta al denteksi ja valuta se. Samanaikaisesti voit valmistella reseptin kastikkeen.
  3. Laita liotetut pähkinät tehosekoittimeen ja lisää päällä 0,5 l kasvislientä. Surauta tasaiseksi. Riippuen tehosekoittimesi moottorin tehokkuudesta, tämä vie viidestä sekunnista viiteen minuuttiin.
  4. Valuta hapankaalia siivilässä ja painele siitä lusikalla ylimääräinen vesi pois. Kuutioi sipuli ja murskaa valkosipulit.
  5. Kuumenna ruokalusikallinen öljyä isolla pannulla ja kuullosta sipulikuutiot ja valkosipuli siinä.
  6. Lisää hapankaali ja lämmitä se.
  7. Pistä hapankaaliseos cashewseoksen joukkoon ja päräytä tehosekoitin taas käyntiin. Lopputuloksen on tarkoitus olla kermaista ilman isoja kokkareita.
  8. Pyyhi pannu hapankaalinrippeistä ja lisää sille kuumenemaan 3-4 ruokalusikallista öljyä. Pistä jauhot joukkoon. Jos olet suurustanut ruskeaa kastiketta, tiedät mitä tehdä. Paahda jauhoja pannulla koko ajan puuhaarukalla sekoitellen, etteivät pala. Pidä levyä keskilämmöllä ja lisää tarvittaessa öljyä. Paahda jauhoja kunnes väri on ruskea ja tuoksu noh… paahteinen (noin 10 minuuttia).
  9. Lisää loput kasvisliemestä pikkuvispilällä koko ajan sekoittaen. Varo klönttien muodostumista à vispaa. Kiehuta pari minuuttia ja sekoita samalla. Kastikkeen pitäisi paksuuntua hieman.
  10. Valuta tehosekoitinkannusta hapankaali-cashewpähkinäseos pannulle ja sekoita se ”ruskean kastikkeesi” kanssa yhteen. Lisää sitruunamehu, pippuri, yrtit ja kurkuma. Lämmitä kastike ja sekoittele sitä silloin tällöin.
  11. Kuumenna uuni 175 asteeseen.
  12. Öljyä uunivuoka.
  13. Sekoita kastike makaroneihin kattilassa, jonka jälkeen siirrä koko homma uunivuokaan. Ripottele päälle ravintohiivahiutaleet.
  14. Peitä vuoka foliolla ja pidä uunissa 25 minuuttia, joista viimeiset viisi minuuttia ilman foliota.

Ketsuppi ja cashewkastike riitelee hieman keskenään, mutta tuore tomaatti on täydellinen Mac unCheesen täydentäjä!

3 kommenttia:

  1. Ikinä en ole maistanut makaronia juustokastikkeella saati sitten edes vegaanista "juustoa" vaikka vegaani olenkin. Tätä on kuitenkin aivan pakko joku päivä kokeilla! :)

    lifetastesgood-nanne.blogspot.com

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä. Toisin kuin monet ruuat paranee seuraavaan päivään, tuo on parasta heti tarjoiltuna ja kuumana. Ohjeella tulee aika iso satsi. Jos on neljää vähemmän syömäreitä, reseptin ainekset kannattaa mielestäni puolittaa.

    VastaaPoista
  3. Niin ja Nanne, ja sun blogisi on ihanan hyväntuulinen. P.S. Näyttäisi siltä, että meillä on työpaikan suhteen sama missio käynnissä :)

    VastaaPoista