tiistai 28. toukokuuta 2013

Detox-keitto: Porkkana-inkivääri

Olen jo monena vuotena tehnyt jonkunlaisen puhdistuskuurin silloin, kun kehon on uskaltanut kaivaa toppakerroksien alta päivänvaloon. Parikymppisenä olin ankara itselleni,tein liian pitkiä nestepaastoja ja kamomillalla terästettyjä suolihuuhteluita. Salaa ehdottomalta itseltäni lipesin kirjakauppoihin lukemaan keittokirjoja kuolaa leualla. Sen jälkeen menin kotiin ja join vesilasillisen. Joskus vasta kolmenkympin korvilla ymmärsin, ettei kehon sisäisen puhdistuksen tarvitse ajaa ihmistä kuin nälkäistä sutta konditorioiden lasivitriineihin kiinni, ihan vaan kakkuja ja leivonnaisia tuijottamaan. 


Raakakeitto,  helppo tehdä, helpompi syödä.


Kevät on kehon kevätsiivoukselle mitä sopivinta aikaa. Kaupoissa on riittävä valikoima tuoreita, luomulaatuisia kasviksia ja hedelmiä smoothieta ja mehuja varten. Lisäksi luonnon villejä vihreyksiä voi hyödyntää monella tavalla. 

Joka vuotuisella detoxilla haluan tsempata elimistöäni hankkiutumaan eroon haitallisista ja tarpeettomista aineista ja palautumaan mahdollisimman lähelle sen luonnollista toimintaa. Ruoansulatuselimistö saa lomaa samalla, kun keskitytään suoliston hoitoon ja puhdistuselimistön avustamiseen.Olen huomannut muun muassa energisyyden lisääntyvän, olon keventyvän ja yleisen hyväntuulisuuden lisääntyvän.

Nyt todellakin hyötyisin pienestä sisäisestä ja ulkoisesta elvytyksestä. Viimeiset neljä kuukautta näkyy ja tuntuu. Siksipä olen tämän viikon itse suunnittelemallani detox-kuurilla. Hanna Skyttän kirja Detox – Puhdista kehosi haitta-aineista on toiminut isona inspiraationa ja olen saanut kirjasta paljon uutta tietoa.

Skyttän kirjasta ovat peräisin nämä muutamat detox-kuureille ominaiset pääperiaatteet, joita noudatan:

 1. Elimistö nesteytetään aamulla kunnolla. 
 2. Päivän mittaan pistellään alas mahdollisimman emäksistä ravintoa, josta noin 70 % olisi ainakin raakaravintoa/elävää ravintoa. Ateriat ovat simppeleitä, jotta ne sulavat vatsassa paremmin. 
 3. Nikotiinin, alkoholin, kemikaalit, kofeiinin, sokerin ja stressin tiedetään rasittavan kehoa siinä määrin, että ne diskataan elämästä vähintään puhdistuskuurin ajaksi.  

Minulla on päiväohjelmassa löysät raamit. En ole suunnitellut aterioita pitkälle etukäteen. Mutta näillä linjoilla mennään:

 • Aineenvaihdunnan herättävä juoma
 • Aamiaiseksi vihersmoothie, tuorepuuro tai elävän ravinnon keitto
 • Yrttiteetä, vihannesmehua
 • Lounaaksi keitto tai salaatti
 • Yrttiteetä
 • Päivälliseksi proteiinipitoisempi ateria, missä mukana runsaasti salaattia
 • Iltapalaksi vihannesmehua, mantelimaitoa, teetä tms.

Aikeissa on kasata koko viikon kuurista ohjeet, mutta teen sen kuitenkin myöhemmin.  Tällä viikolla jaan nämä päivän parhaimmat.

Kuurin ensimmäinen päivä meni leikiten. Mitä nyt huitelin päivän muualla ja yksi ateria jäi välistä. Huomenna skarpimpana! Tämä keitto on nopea ja upea. Eikä tarvitse olla puhdistuskuurilla tykätäkseen hyvästä: Virallisen valvojan kommentti: " Hyvä pohja, loistavasti maustettu."

Detox-keitto: Porkkana-inkivääri 
kahdelle

2 porkkanaa
1 kourallinen cashewpähkinöitä
1 cm pala tuoretta inkivääriä 
1 rkl aurinkokuivattuja tomaatteja
2 tl valkoista misoa
0,4 dl tuoreita basilikan lehtiä
½ tl curryjauhetta
½ tl cayennepippuria
½ tl kurkumaa
vettä

Keiton päälle:
oluthiivahiutaleita
tuoreyrttejä


 1. Liota pähkinöitä muutama tunti. 
 2. Pilko porkkanat ja laita ne sekä kaikki muutkin ainekset tehosekoittimeen. Lisää vesi sekaan hieman lämmitettynä, ei kiehuvana. 
 3. Blendaa ainekset keskenään. 
 4. Ripottele päälle oluthiivahiutaleita ja jotain tuoreyrttiä. Esimerkiksi persilja sopii mahtavasti.


3 kommenttia:

 1. Uskovaisiinhan ei tunnetusti tehoa järkipuhe

  http://www.hs.fi/terveys/Detox-hoidot+ovat+humpuukia/a1368645386202

  Ajattelu olisi silti enemmän kuin suotavaa.

  Pieni paasto sinällään voi olla ihan terveellistä, mutta Jokainen joka on ollut koulussa vähänkin hereillä tietää, että kehossa on kaksi elintä jotka puhdistavat myrkkyjä: maksa ja munuaiset. Mikään ulkopuolinen höpöhöpö ei saa niitä elimiä toimimaan yhtään nopeammin tai tehokkaammin. Nuo detox-kuurit ovat pelkkiä mainosmiesten rahastusautomaatteja hyväuskoisille hölmöille ja ne puhdistavat enemmän kukkaroa kuin kehoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollainen kevätpuhdistus on vähän samanlainen juttu kuin kevätsiivous kotona, mutta vaikutuksista voi olla eri mieltä.
   Samoi kuin siivoukse voi tehdä monella tavalla, myös tuon ah-niin-trendikkään detoxinkin. Näkisin, että on aika eri asia ottaa valmis diet-detox -paketti kaupan hyllyltä kuin ottaa asioista selvää ja lähteä vähentämään hapokkuutta ja kemikaalien lappamista.
   Siitä saa väitellä niin paljon kuin huvittaa, ovatko vaikutukset(virkeys, parempi uni, voimistuminen; parempi olo kaikin puolin) todellisia, vai onko puhdistuksella pelkkä placebo-efekti.
   Monesti vain ihmiset, jotka varsinkin pidemmän aikaa raaka- tai elävää ruokavaliota noudattavat elämäntapana - ei "dieettinä" - voivat sataprosenttisesti seisoa sanojensa takana olon muuttumisesta. Yleensä eron huomaa VARSINKIN, jos ravintoon joskus eksyy prosessoituja ruokia.

   Omasta kokemuksestakin puhun :)

   Poista
 2. Ollaan selvästi eri linjoilla Dame, mutta mitäpä tuosta.

  Kehon detoksifikaatioprosessista huolehtii maksan ja munuaisten lisäksi muun muassa iho, keuhkot, suolisto ja verenkierto- ja lymfajärjestelmä. Tämän järjestelmän toimintaa kuormittaa sisäsyntyiset (aineevaihduntaprosessin sivutuotteet, psyykkinen & fyysinen stressi jne.) tai ulkoiset haitta-aineet (alkoholi, lääkeaineet, nikotiini, kasvintorjunta-aineet jne.). Detox.kuurin aikana ei käytetä sellaisia aineita, joita keho ei tarvitse.

  Kun ihmisen normaalit puhdistusreitit ja suojamekanismit eivät toimi optimaalisesti, ilmaantuu erinäisiä oireita. Itselläni nämä ovat lähinnä ruuansulatukseen ja muutenkin aineenvaihduntaan liittyviä. Myös lihakset aristavat ja yleisestikin kaipaisi energiaa ja hehkeyttä.

  Tunnen elimistöni hyvin ja tiedän sen voivan parhaiten puhtaalla ja aidolla ruualla (kenenpä ei?). Detox-kuureja on monenlaisia ja oma keho kertoo sen, mikä kullekin sopii parhaiten. Mutta selvää on, että puhdistusjärjestelmää voi aktivoida tietynlaisella ravinnolla, liikunnalla ja levolla. Mainosmiesten höpöhöpöäkö?

  VastaaPoista