INFO

Hei siellä! 

Minä olen Pauliina ja tämä Pata <3 Kattila on vegaanisen elämäntavan blogi.
Mikäli blogini on sinulle entuudestaan tuttu, tiedätkin, että jaan ruokaohjeita eläinystävälliseen kokkailuun. Kaikki reseptit ovat vegaanisia. 
Vegaanit eivät syö lihaa eivätkä kalaa, mutteivät myöskään muita eläintuotteita kuten kananmunia, maitotuotteita ja hunajaa (tai niiden johdannaisia kuten liivatetta, heraa tai karmiinia). Vegaanikokkailu on paras keino todistaa vääräksi se ummehtuneen vanhakantainen käsitys siitä, että meidän tulisi käyttää eläinperäisiä aineksia maun tai ravitsemuksellisuuden vuoksi. Haluan osoittaa, että maailman ihanin ruoka syntyy eläimiä vahingoittamatta.
Eläinten oikeuksien lisäksi kasvipohjaiseen ruokavalioon siirtymiseen on muita painavia syitä. On selvää, että maailman kasvavan väestömäärän ruokinnassa ja ilmastonmuutoksen torjunnassa on ruuantuotannon jatkossa rakennuttava kestävämmälle pohjalle kuin tällä hetkellä. Vegaanisafka on hyväksi maapallolle, ihmisille ja eläimille!
Vaikka hyvä ruoka tekeekin minut äärimmäisen tyytyväiseksi, veganismi on myös muuta kuin ruokavalio. Tuttu linja vegaanireseptien parissa  jatkuu, mutta sen lisäksi löydät täältä entistä enemmän monipuolisempaa sisältöä, joka kannustaa ympäristöystävällisyyteen, lajirajat ylittävään myötätuntoon ja eläinoikeuksien huomioimiseen. 
Vegaaninen elämäntapa vaikuttaa siihen, miten on olemassa ja vuorovaikutuksessa muun maailman kanssa. Vegaani haluaa aktiivisesti ja tietoisesti elää sopusoinnussa ja kärsimystä aiheuttamatta muiden eläinlajien ja ympäristön kanssa. Vegaani ei esimerkiksi tue eläinten hyväksikäyttöä ja niihin kohdistettua julmuutta ruuantuotannon lisäksi vaateteollisuudessa, eläinkokeissa tai viihde- tai urheilukäytössä.

Vastoin yleistä luuloa, eläintuotteista luopuminen ei ole uhraus. Se on vapautus. Kun emme ole enää osa ja rahoita kuluttamisen ketjua, joka perustuu muiden eläinlajien alistamiselle ja väkivallalle, voimme paremmin sekä henkisesti että fyysisesti. Haastan sinut toteamaan tämän itse.
Voit laittaa halutessasi minulle viestiä osoitteeseen: pauliina.liukkonen@gmail.com

5 kommenttia:

 1. Mahtavaa, että löysin blogisi! 11 vegetaristivuoden jälkeen ryhdyin vihdoin vegaaniksi (en tajua, miksen ole tehnyt sitä jo aiemmin!). Olen ihan samaa mieltä kanssasi siitä, että eläintuotteistä luopuminen ei ole uhraus vaan vapautus - kuvaisin nimittäin nykyistä olotilaani nimenomaan vapautuneeksi!
  Ystävä-/tuttavapiirissäni ei ole muita vegaaneja, joten tämä elämäntapa on tietyllä tavalla aika yksinäinenkin... Sen takia olen iloinen, että tällaisten blogien kautta voin saada hyviä vinkkejä, uusia reseptejä ja ennen kaikkea ns. vertaistukea :) Alan ehdottomasti seurata blogiasi, Pauliina! <3
  -Heidi

  VastaaPoista
 2. Moi Heidi!
  Ihanaa, että löysit tänne! Ja toki ainakin yhtä ihanaa on se, että olet nyt vegaani!

  Mulla on ollut tuo sama tilanne joskus, etten ole tuntenut muita vegaaneja, vegetaristeja sitten vaikka kuinka monta. Mä olin sellainen lipsuja vegaanisuudessani, että toisinaan taannuin lakto-ovoiluun, kun en saanut oikein pidettyä otetta vegaaniudesta. Yksin oli jotenkin hankalampaa. Mutta miksi mä olin niin pihalla, etten hakeutunut muitten vegaanien pariin? En tiedä. Nyt kun tunnen monen monta mahtavaa vegaania ja tästä on tullut osa minua, en usko mitenkään enää päätyväni eläintuotteita kuluttamaan. Vertaistuki on niiin tärkeää ja vegaaniporukat täynnä siistejä tyyppejä. Mahtavaa, että oot kuvioissa mukana!

  VastaaPoista
 3. Minä e voi allekirjoittaa vegaanien totalitäärisyyttä vaikka olenkin vegaani. syön silloin tällöin joitain eläinperäsisä tuotteita kuten pitsan, tai käytän ihon hoitoon hunajaa, mutta sanoisinko että se kompensoituu esim. kirppari vaateissa joihin monet vegaani kavereistani eivät koske, tredi pelleilyllä kun ei ole rajaa vaikka perjaateita eläinten suhteen löytyykin niin ihmiset kolmansissa maissa on OK orjuuttaa muotivaateteollisuudelle ja sisutus kamalle. Minä ole miellelläni yksin syntinen vegaani jonka pejaate lipsuu kerran kuussa, en voi sietää vegaani piirien totelitääristä, ahdasmielistä asennetta se ei tee hyvää aivoille, logikalle jota sovelletaan arkipäivän asiaoissa eikä myöskään eläimille. Jonkun se lehmä on lypsettävä onhan ne jalostettu maidon tuotantoon. Minä en halua luopua lehmistä tai mehiläis kannan ylläpidosta sen luontaisen ympäristön uupuessa, eläinlajeina vegaanisen maailman takia. Kiinotoisaa nähdä miten totalitäärisyyttä vannova sanoo vapautuneensa, sanan merkitys kun on monimerkityksellinen, kuten englanniksiskin free, ilmainen : ) Hyviä pointteja, ei kannata uhota minä muodossa liikaa, saattaa lipsua harhaisen puolelle. Vapautuneeksi ehdoolistumiseta totalitäärisyyteen pitää päästä pois, itse en istu kasvisyöjiin enkä myöskään vegaaneihin joten olen yksin koska en ihmisten seurassa saa itse valita ruokaani. Ihmisten pitäää saada valita itse syötävänsä ilman saarnoja, henkilö kun saattaa olla paremmin perillä maailman menosta kuin sinä itse. Kiva sitlti että kannustat ihmisiä ideoligisiin valintoihin, rennsti tiivistetty suomalis pulliaisille vaikea asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Sarjana!

   Mahdoitko tarkoittaa "totalitäärisyydellä" tavallista vegaanista elämäntapaa, missä ei käytetä lainkaan eläinperäisiä tuotteita/ruokaa? Että joustamattomuus olisi ahdasmielistä ja jotenkin ahdistavaa? Mikäli et, ymmärsin väärin....

   Näkökulmamme taitavat erota toisistaan nimenomaan siinä, miten suhtaudumme vegaaniseen elämäntapaan. Pyrin elämään ihmisten, muiden eläimien ja ympäristön suhteen niin väkivallattomasti kuin suinkin voin. Se tarkoittaa sitä, että teen elämässäni jatkuvasti valintoja, joilla toivon olevan positiivisia vaikutuksia omaan ja kanssaeläjien elämään, hyvinvointiin ja oikeuksiin. Tämä vaatii joistakin kulttuuriimme ja yhteiskuntaamme tiukasti kietoutuneista uskomuksista, tottumuksista ja tavoista irtipäästämistä. En kuitenkaan ole kokenut sitä luopumisena, vaan vapautumisena. Totalitarismiin ei vapauduta, siihen pakotetaan.

   Minun on hieman vaikea saada kiinni noista totalitarismi-viittauksista. Onhan veganismissa kuitenkin lähtökohtana kärsimyksen vähentäminen ja osallistumattomuus aika moneen hyväksikäytön prosessiin.

   Oletko sä mahdollisesti saanut kritiikkiä liittyen satunnaiseen eläintuotteiden käyttöön liittyen ja se on alkanut ottaa päähän? Mun mielestä on tosi hienoa, kun ihmiset vähentää eläintuotteiden kulutusta. Kerran kuussa juustoa on ehdottomasti parempi vaihtoehto kuin joka toinen päivä juustoa!

   Ja vielä kommenttini tähän: "Jonkun se lehmä on lypsettävä onhan ne jalostettu maidon tuotantoon. Minä en halua luopua lehmistä tai mehiläis kannan ylläpidosta sen luontaisen ympäristön uupuessa, eläinlajeina vegaanisen maailman takia."
   - Lehmä tuottaa maitoa silloin, kun se on synnyttänyt vasikan. Luonnollisesti ihmistä ei tarvitse lypsämään, kun lehmän oma lapsi saa juoda maidon.
   - Vegaanisessa maailmassa eläimiä ei synny enää eläintuotantoon. Jotkut ehkä kuolisivat, tai sitten eivät. Pääasia on, ettei eläimen elämällä olisi arvonsa, ihan oma itseisarvonsa, eikä se olisi enää ihmisen hallittavissa, alistettavissa, riistettävissä. Eläinten oikeuksien näkökulmasta on tärkeintä keskittyä eläimiin, jotka kärsivät ja kuolevat nyt tässä ajassa, missä me elämme. Veganismi on keino jokaisen ulottuvilla, millä vähentää kärsimyksen ja kuoleman määrää.   Poista