Elävän ravinnon pateet ja murekkeet ovat täyttävää, mutta
helposti sulavaa ja kevyen olon jättävää ruokaa. Itse en mieti aktiivisesti eri ruoka-aineiden kaloreita ja ravintopitoisuuksia.
Jos vaan malttan hetken aikaa kuulostella sisäisiä viestejä, useimmiten intuitio
ohjaa kohti korkean ravintotiheyden ja kroppani tarvitsemien ravintoaineiden
äärelle. Tosin varmaan yhtä usein mieliteot johtavat hullutuksiin, joihin ei
olisi kannattanut lähteä. Tämä auringonkukansiemenistä syntynyt paté on yhtä
lailla mielitekojeni kohde kuin elämänvoiman lähde. Win-win.
Ilmielävää valkuaista ja hyviä kasvisrasvoja. |
Proteiinirikkaan pateen valmistus on tärkeää aloittaa taikomalla
ensin siemenet eläviksi ja helposti sulaviksi liottamalla ja idättämällä ne. Näin
saat hyvästä superhyvää. Kun siemen aloittaa itämisen se aktivoituu ja muuntaa itsensä
sinun kroppasi rakennusaineeksi. Rasvat ja proteiinit alkavat muuttua
rasvahapoiksi, hiilihydraateiksi, aminohapoiksi ja sokereiksi, entsyymit
aktivoituvat ja lisääntyvät. Ja se siemenen pienenpieni iduntynkä antaa sinulle
vielä klorofylliä, joka pitää akkusi käynnissä.
Suukka auki, tässä tulee kantoraketti. |
Siemenet ovat valkuaisainepitoisuudeltaan
verrannollisia eläimen lihaan. Ne ovat ns. rakentavia ruoka-aineita, jotka
sopivat passelisti yhteen vihannesten kanssa. Patee on sen verran tuffia
tavaraa, että leivän levitteeksi se ei minusta sovi. Ainakin ne, joilla on
samanlainen herkästi möksähtävä pakki kuin minulla, kannattaa välttää
yhdistämästä siemenpateeta tärkkelyksiin. Sitäkin paremmin voit tehdä
salaatinlehdistä siemenpateella ja iduilla täytettyjä nyyttejä tai rullia. Minä
tykkään myös laittaa pateeta varsisellerin koveralle puolelle. Kun varren
pilkkoo muutamaan osaan, saa sopivan kokoisia suupaloja.
Idätetyt auringonkukansiemenet on hyvä syödä pois vuorokauden
sisällä.
Auringonkukkapaté
2 dl liotettuja ja idätettyjä auringonkukansiemeniä
1 pienen sitruunan mehu
0,4-0,5 dl vettä (mitä tehokkaampi tehosekoitin, sen
vähemmän vettä se vaatii pyörittääkseen siemenmassaa)
1 ½ rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi
½ tl kurkumaa
Jos haluat: yrttejä
Valmistus:
Auringonkukansiemenien liotus ja idätys
- Laita siemenet astiaan ja laske päälle runsaasti vettä. Liota 5-8 tuntia.
- Huuhdo siemenet hyvin runsaalla vedellä.
- Laita siemenet lasipurkkiin, viritä suuaukkoon harso tms. ja käännä astia siten, että vesi pääsee valumaan pois. Anna siemenien itää puoli vuorokautta. Kääntele purkkia pariin otteeseen siinä välissä. Älä idätä liian kauan, ovat herkkiä pilaantumaan.
Sen jälkeen…
Pistä kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna palaa.
Auta lusikalla välillä, jos meinaa jäädä paljon kokonaisia siemeniä.
Ideaalikoostumus on hieman rouheinen, muttei liian kokkareinen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti