Se ken on pyöritellyt
suussaan ylikeitettyjä vihreitä papuja, tietää ettei tuo surkea muhju tee
kunniaa pavulle eikä muillekaan. Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin
haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko
keittämällä tai höyryttämällä. Aika ja kiehuva vesi pehmittävät solakat
tarhapapuset, mutta kikkailemalla keittoveden määrällä ja kypsytyksen nopealla
katkaisulla yllät hyviin tuloksiin.
Match made in heaven. |
Useimmiten hurautan vihreiden papujen sekaan
sitruunamehua ja oliiviöljyä. Italialaisittain valmistetut pavut vaativat hieman, mutta vain hieman enemmän työtä. Tomaateista
ja pavuista saat mehukkaan lisukkeen pääruuallesi. Mamma mia, kyllä se
pääruuaksikin sopii!
Winkki: kokeile valmistaa pavut uunissa: Ranskalaiset pavut.
Winkki: kokeile valmistaa pavut uunissa: Ranskalaiset pavut.
Vihreitä papuja italialaisittain
alkusalaatti 2:lle tai lisuke 4:lle
250 g vihreitä papuja
(itse käytin taitepapuja)
250 g kirsikkatomaatteja
2 kynttä valkosipulia
½ sipulia
2 tl paprikahiutaleita
basilikaa
oreganoa
meiramia
pippuria
mantelilastuja
suolaa
Valmistus:
- Huuhdo pavut huolellisesti ja katkaise varrenjämät pois.
- Kuumenna isossa kattilassa sen verran vettä kiehuvaksi, että pavut juuri ja juuri peittyvät.
- Lisää pavut kiehuvaan suolattuun veteen ja keitä 10 minuuttia.
- Laita astiaan jääkylmää vettä odottamaan. Kun pavut ovat valmiit kaada kuuma vesi pois ja kippaa pavut kylmään veteen. Tämä shokkihoito pysäyttää niiden kypsymisen.
- Jäähtyneet pavut nostetaan talouspaperille kuivumaan.
- Paista pannulla pieniksi kuutioiksi pilkottu sipuli ja valkosipuliviipaleet.
- Heitä pannulle mukaan puolitetut kirsikkatomaatit
- Mausta
- Kun tomaatit ovat hieman hajoilleet, pyöräytä pavut joukkoon.
- Kun saat ainekset sekaisin, italialainen lisukkeesi on valmis.
- Ripottele päälle mantelilastut.
Jos
minulla olisi pläntti, millä kasvattaa ruokaa, pistäisin tarhapapuja multaan
ensimmäisten joukossa. Olen yrittänyt kasvattaa vaikka mitä ikkunalaudalla,
mutta lopputuloksena on useimmiten ruskeaksi kuivuneita haituloita.
Umpimielisen sinnikyyden ansioista olen ryhtynyt taas uuteen yritykseen.
Kummipojalta joululahjaksi saatuja siemeniä on laitettu nyt itämään. Vaalin
niitä sydänkäpysiä niin, että kesällä saan pikkupikkumojiton juodakseni.
Jos ei kato iske, kesällä näissä ruukuissa rehottaa minttua, ahomansikkaa ja basilikaa. |
Pakastimessa kaverilta saatuja papuja. Oikein en tiennyt, mitä niillä tekisin. Parikymmentä vuotta sitten Ranskassa kärjistynyt papukammo, joka oikeasti oli punainen-liha-kammo (sen kanssa oli aina - ja ihan aina - papuja), katosi. Oli oikein oivallinen ja helppo resepti! Kiitos! Tuossa näyttää olevan muutakin kiinnostavaa. terv .heli
VastaaPoistaIhana kuulla, että papukammoltasi putosi pohja! tervetuloa kokkailemaan muutakin!
VastaaPoista