perjantai 22. helmikuuta 2013

Vihreät pavut italialaisittain


Se ken on pyöritellyt suussaan ylikeitettyjä vihreitä papuja, tietää ettei tuo surkea muhju tee kunniaa pavulle eikä muillekaan. Kaikki tuoreet tarhapavut sisältävät kuitenkin haitallisia lektiinejä, joista on ehdottomasti hankkiuduttava eroon joko keittämällä tai höyryttämällä. Aika ja kiehuva vesi pehmittävät solakat tarhapapuset, mutta kikkailemalla keittoveden määrällä ja kypsytyksen nopealla katkaisulla yllät hyviin tuloksiin.

Match made in heaven.

Useimmiten hurautan vihreiden papujen sekaan sitruunamehua ja oliiviöljyä. Italialaisittain valmistetut pavut vaativat hieman, mutta vain hieman enemmän työtä. Tomaateista ja pavuista saat mehukkaan lisukkeen pääruuallesi. Mamma mia, kyllä se pääruuaksikin sopii!

Winkki: kokeile valmistaa pavut uunissa: Ranskalaiset pavut.

Vihreitä papuja italialaisittain
alkusalaatti 2:lle tai lisuke 4:lle

250 g vihreitä papuja (itse käytin taitepapuja)
250 g kirsikkatomaatteja
2 kynttä valkosipulia
½ sipulia
2 tl paprikahiutaleita
basilikaa
oreganoa
meiramia
pippuria
mantelilastuja
suolaa

Valmistus:

  1. Huuhdo pavut huolellisesti ja katkaise varrenjämät pois.
  2. Kuumenna isossa kattilassa sen verran vettä kiehuvaksi, että pavut juuri ja juuri peittyvät.
  3. Lisää pavut kiehuvaan suolattuun veteen ja keitä 10 minuuttia.
  4. Laita astiaan jääkylmää vettä odottamaan. Kun pavut ovat valmiit kaada kuuma vesi pois ja kippaa pavut kylmään veteen. Tämä shokkihoito pysäyttää niiden kypsymisen.
  5. Jäähtyneet pavut nostetaan talouspaperille kuivumaan.
  6. Paista pannulla pieniksi kuutioiksi pilkottu sipuli ja valkosipuliviipaleet.
  7. Heitä pannulle mukaan puolitetut kirsikkatomaatit
  8. Mausta
  9. Kun tomaatit ovat hieman hajoilleet, pyöräytä pavut joukkoon.
  10. Kun saat ainekset sekaisin, italialainen lisukkeesi on valmis.
  11. Ripottele päälle mantelilastut.
Jos minulla olisi pläntti, millä kasvattaa ruokaa, pistäisin tarhapapuja multaan ensimmäisten joukossa. Olen yrittänyt kasvattaa vaikka mitä ikkunalaudalla, mutta lopputuloksena on useimmiten ruskeaksi kuivuneita haituloita. Umpimielisen sinnikyyden ansioista olen ryhtynyt taas uuteen yritykseen. Kummipojalta joululahjaksi saatuja siemeniä on laitettu nyt itämään. Vaalin niitä sydänkäpysiä niin, että kesällä saan pikkupikkumojiton juodakseni.


Jos ei kato iske, kesällä näissä ruukuissa rehottaa minttua, ahomansikkaa ja basilikaa.


2 kommenttia:

  1. Pakastimessa kaverilta saatuja papuja. Oikein en tiennyt, mitä niillä tekisin. Parikymmentä vuotta sitten Ranskassa kärjistynyt papukammo, joka oikeasti oli punainen-liha-kammo (sen kanssa oli aina - ja ihan aina - papuja), katosi. Oli oikein oivallinen ja helppo resepti! Kiitos! Tuossa näyttää olevan muutakin kiinnostavaa. terv .heli

    VastaaPoista
  2. Ihana kuulla, että papukammoltasi putosi pohja! tervetuloa kokkailemaan muutakin!

    VastaaPoista