lauantai 16. maaliskuuta 2013

Speltti-linssikeitto


Olen törmännyt useasti keittokirjoissa ja blogeissa kirjoittajan luetteloon ruoka-aineista, joita häneltä löytyy aina kaapista. Se on yleensä mieletön varasto ruokatarvikkeita vegaanimakkaroista guacamolen kautta aurinkokuivattuihin tomaatteihin. Vihanneksia, papuja, tuoreita yrttejä löytyy. Juustokakkukin aina kaapissa.  Minulla on erilaisia jauhoja, vanha mikropopparipussi, joku unohtunut vihannes.

Vihreänruskea keitto on ravisuttavan estettinen.

"Tääääh, sä lupasit et ois tammenterhoja! Tsk, tsk."


Joskus pusken ruokakaappini perukoille kuin Indiana Jones viidakkoon. Esimerkiksi tämän päivän keitto on tuotu kaukaa varjoista jauhopussien takaa.

Speltti ja linssit enteilevät aina jotain mahtavaa. Maustehommissa ei pidä nuukailla ja tuoreella (voimakasmakuisella) yrtillä kannattaa huitaista keitolle vielä ikään kuin allekirjoitus.

Attention lähiruokailijat: kotimaiset ainekset!

Speltti-linssikeitto
4:lle

1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 dl spelttijyviä
4 dl vihreitä linssejä
1 porkkana
1,8 l vettä
3-3,5 rkl kasvisliemijauhetta
1 ruukullinen lipstikkaa
1 tl juustokuminaa
oliiviöljyä

Valmistus:

  1. Lämmitä oliiviöljyä kattilassa. Kuullota siinä kuutioitua sipulia muutama minuutti.
  2. Heitä pilkotut valkosipulit joukkoon.
  3. Pese speltinjyvät huolella ja laita ne kattilaan.
  4. Lisää vesi ja kasvisliemijauhe.
  5. Raasta porkkana pieneksi, huuhtele linssit ja hienonna puolet lipstikasta.
  6. Kun speltti on kiehunut 10 minuuttia, lisää porkkana, linssit, lipstikka ja juustokumina kattilaan.
  7. Anna kiehua hiljakseen 35 minuuttia.
  8. Hienonna loput lipstikasta keittoon ja sammuta lämpö.
  9. Anna keiton makujen hieman tasaantua. Siinä kaikki.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti