Minestronekeitto
toimii kuin viltti sielun lämmikkeenä. Kun ulkona on vielä paksulti lunta, keitot
ovat parhaimmillaan tuhteina ja maanläheisinä. Pasta ja vegaanichorizo pitävät
huolen siitä, että nälkä pysyy loitolla koko päivän.
Talven paras keitto! |
Minestronekeitto
on siitä mainio, että siihen voi käyttää juuri niitä vihanneksia ja juureksia,
joita käsillä on. Kesäkurpitsa, muut kurpitsat, herneet, pavut, pinaatti,
kaikki käy. Aiemmin en ole laittanut
minestronekeittoon balsamiviinietikkaa, mutta jatkossa kyllä laitan. Pieni
hapan takapotku sopii tomaattiin erityisen hyvin.
Mikähän
siinä muuten on, että tomaattipohjaiset keitot vain paranevat seuraavaksi
päiväksi? Tätä kannattaa siis tehdä iso kattilallinen kerralla.
Minestronekeitto
2-3
hengelle
1
sipuli
1
porkkana
2
vegaanichorizoa (ohje alla)
2
valkosipulin kynttä
2,5
varsisellerin vartta
1
litra kasvislientä
1
tölkki (400g) tomaattimurskaa
1
rkl tomaattipyrettä
½ rkl
balsamietikkaa
pari
kourallista makaroneja
oliiviöljyä
Basilikaa
Valmistus:
- Kuullota pieneksi pilkottua sipulia oliiviöljyssä 10 minuuttia. Lisää viime minuuteille joukkoon valkosipulihakkelus
- Lisää joukkoon porkkanaviipaleet ja anna hautua öljyssä pari minuuttia
- Lisää vesi , kasvisliemijauhe/ -kuutiot ja tomaattimurska
- Keittele keskilämmöllä 10 minuuttia
- Lisää joukkoon selleriviipaleet, chorizoviipaleet ja makaroni
- Keitä 15–20 minuuttia, kunnes kaikki vihannekset ja makaroni ovat kypsiä
- Lisää lopuksi balsamietikkaa ja hienonnettua tuoretta basilikaa. Tarkista nesteen määrä ja suolaisuus.
Vegaanichorizot:
Pata sydän |
En
ole koskaan syönyt eläimen lihasta tehtyä chorizoa, mutta ekokaupoista saatava makkaran
vegaaninen versio on tullut tutuksi. Useimmiten vegaanisten leikkeleiden ja
makkaroiden pohjana on vehnäproteiini seitan.
Gluteiinijauhoista syntyy seitania vaikka silmät kiinni |
Tein
monta, monta vuotta sitten useamman keittiökatastrofiin johtaneen kokeilun
seitania vehnäjauhoista valmistaessa. Siitä päättelin, että makkaranteko
seitanista perustuu salatieteisiin. Nyt, viimeinkin, tajuntani on laajentunut.
Vegaanisiin makkaroihin perehtynyt ystäväni sai minut vakuuttuneeksi, että
makkaratehtailu voisi sopia minullekin, sillä seitania ei varmaan kukaan yritäkään
enää vehnäjauhoista. Kaupan on ollut joitakin vuosia gluteiinijauhoa, jonka
käyttö on helppoa. Jauhot ovat edullisia ja niitä saa ostettua ainakin
ekokaupoista.
Makkaratehtailijan
makuvaihtoehdot ovat loputtomat, sillä gluteenijauhoon voi sekoittaa mausteita
oman mielen mukaan. Nesteeseen voi lisätä esim. soijakastiketta, ketsuppia tai
sinappia. Valmiita makkaroita voi marinoida, paistaa pannulla, wokata,
grillata, keittää ja paistaa uunissa.
Kun
gluteiinijauhon sekaan laittaa esimerkiksi oluthiivahiutaleita tai gramjauhoa
(kikhernejauho) seitanin koostumus
muuttuu murevammaksi.
Foliohattuiset chorizot menossa uuniin |
Vegaaniset
chorizot
8 kappaletta
2 dl
gluteiinijauhoja
1 dl
kikhernejauhoja
Mausteet:
6 tl
savustettua paprikajauhetta
3 tl
valkosipulijauhetta
3 tl
oreganoa
2,5
tl chilijauhetta
2 tl
cayennepippurijauhetta
0,5
tl mustapippurijauhetta
1 tl
suolaa
Nesteet:
0,4
dl kylmää vettä
0,4
dl omenaviinietikkaa
6
rkl tomaattipyrettä
3
rkl oliiviöljyä
Valmistus:
- Sekoita jauhot ja mausteet keskenään ja eri kulhossa nestemäiset aineet
- Pyörittele nesteseos jauhoainesten sekaan nopeasti lusikalla
- Pyörittele taikina palloksi ja vaivaa hyvin käsilläsi (5-10 minuuttia)
- Jaa pallo kahdeksaan osaan
- Muotoile osasista makkaroita
- Rullaa makkarat folioon ja pyörittele päätkin kiinni
- Paista kääröjä uunissa 175 asteessa 1 tuntia ja 15 minuuttia. Käännä kääröä paistoajan puolessa välissä.
- TAI
- Höyrytä 45 minuuttia höyrykeittimessä tai siivilässä kiehuvan veden päällä
Anna makkaran jäähtyä
kunnolla. Käytä se sitten ruuanlaitossa tai säilö foliossaan jääkaappiin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti