keskiviikko 6. maaliskuuta 2013

Minestronekeitto vegaanichorizoilla


Minestronekeitto toimii kuin viltti sielun lämmikkeenä. Kun ulkona on vielä paksulti lunta, keitot ovat parhaimmillaan tuhteina ja maanläheisinä. Pasta ja vegaanichorizo pitävät huolen siitä, että nälkä pysyy loitolla koko päivän.

Talven paras keitto!


Minestronekeitto on siitä mainio, että siihen voi käyttää juuri niitä vihanneksia ja juureksia, joita käsillä on. Kesäkurpitsa, muut kurpitsat, herneet, pavut, pinaatti, kaikki käy.  Aiemmin en ole laittanut minestronekeittoon balsamiviinietikkaa, mutta jatkossa kyllä laitan. Pieni hapan takapotku sopii tomaattiin erityisen hyvin.

Mikähän siinä muuten on, että tomaattipohjaiset keitot vain paranevat seuraavaksi päiväksi? Tätä kannattaa siis tehdä iso kattilallinen kerralla.

Minestronekeitto
2-3 hengelle

1 sipuli
1 porkkana
2 vegaanichorizoa (ohje alla)
2 valkosipulin kynttä
2,5 varsisellerin vartta
1 litra kasvislientä
1 tölkki (400g) tomaattimurskaa
1 rkl tomaattipyrettä
½ rkl balsamietikkaa
pari kourallista makaroneja
oliiviöljyä
Basilikaa

Valmistus:

  1. Kuullota pieneksi pilkottua sipulia oliiviöljyssä 10 minuuttia. Lisää viime minuuteille joukkoon valkosipulihakkelus
  2. Lisää joukkoon porkkanaviipaleet ja anna hautua öljyssä pari minuuttia
  3. Lisää vesi , kasvisliemijauhe/ -kuutiot  ja tomaattimurska
  4. Keittele keskilämmöllä 10 minuuttia
  5. Lisää joukkoon selleriviipaleet, chorizoviipaleet ja makaroni
  6. Keitä 15–20 minuuttia, kunnes kaikki vihannekset ja makaroni ovat kypsiä
  7. Lisää lopuksi balsamietikkaa ja hienonnettua tuoretta basilikaa. Tarkista nesteen määrä ja suolaisuus.

Vegaanichorizot:

Pata sydän Kattila Chorizo


En ole koskaan syönyt eläimen lihasta tehtyä chorizoa, mutta ekokaupoista saatava makkaran vegaaninen versio on tullut tutuksi. Useimmiten vegaanisten leikkeleiden ja makkaroiden pohjana on vehnäproteiini seitan.

Gluteiinijauhoista syntyy seitania vaikka silmät kiinni
Tein monta, monta vuotta sitten useamman keittiökatastrofiin johtaneen kokeilun seitania vehnäjauhoista valmistaessa. Siitä päättelin, että makkaranteko seitanista perustuu salatieteisiin. Nyt, viimeinkin, tajuntani on laajentunut. Vegaanisiin makkaroihin perehtynyt ystäväni sai minut vakuuttuneeksi, että makkaratehtailu voisi sopia minullekin, sillä seitania ei varmaan kukaan yritäkään enää vehnäjauhoista. Kaupan on ollut joitakin vuosia gluteiinijauhoa, jonka käyttö on helppoa. Jauhot ovat edullisia ja niitä saa ostettua ainakin ekokaupoista.

Makkaratehtailijan makuvaihtoehdot ovat loputtomat, sillä gluteenijauhoon voi sekoittaa mausteita oman mielen mukaan. Nesteeseen voi lisätä esim. soijakastiketta, ketsuppia tai sinappia. Valmiita makkaroita voi marinoida, paistaa pannulla, wokata, grillata, keittää ja paistaa uunissa.

Kun gluteiinijauhon sekaan laittaa esimerkiksi oluthiivahiutaleita tai gramjauhoa (kikhernejauho)  seitanin koostumus muuttuu murevammaksi.

Foliohattuiset chorizot menossa uuniin


Vegaaniset chorizot
8 kappaletta

2 dl gluteiinijauhoja
1 dl kikhernejauhoja

Mausteet:
6 tl savustettua paprikajauhetta
3 tl valkosipulijauhetta
3 tl oreganoa
2,5 tl chilijauhetta
2 tl cayennepippurijauhetta
0,5 tl mustapippurijauhetta
1 tl suolaa

Nesteet:
0,4 dl kylmää vettä
0,4 dl omenaviinietikkaa
6 rkl tomaattipyrettä
3 rkl oliiviöljyä

Valmistus:

  1. Sekoita jauhot ja mausteet keskenään ja eri kulhossa nestemäiset aineet
  2. Pyörittele nesteseos jauhoainesten sekaan nopeasti lusikalla
  3. Pyörittele taikina palloksi ja vaivaa hyvin käsilläsi (5-10 minuuttia)
  4. Jaa pallo kahdeksaan osaan
  5. Muotoile osasista makkaroita
  6. Rullaa makkarat folioon ja pyörittele päätkin kiinni
  7. Paista kääröjä uunissa 175 asteessa 1 tuntia ja 15 minuuttia. Käännä kääröä paistoajan puolessa välissä.
  8. TAI
  9. Höyrytä 45 minuuttia höyrykeittimessä tai siivilässä kiehuvan veden päällä


Anna makkaran jäähtyä kunnolla. Käytä se sitten ruuanlaitossa tai säilö  foliossaan jääkaappiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti