Joudun säännöllisin väliajoin raakaruuan lumoihin. Tunnen
ytimissäni kuinka kypsentämätön ja luonnollinen ruoka ravitsee, toisin kuin prosessoidut
ruuan jäljitelmät, einekset ja jalosteet. Vaikka
raakuus todistetusti sopii minulle, en ole omissa kokkailuissani päässyt smoothieta
tai raakasuklaata pidemmälle. Blogosfääri on väärällään todella houkuttelevia
reseptejä, mutta itse olen ollut raakaruokakokeilujen edessä täysin kädetön.
Kaikki maailman lehmät puhkesivat juuri eläköönammuntaan tämän maidottoman juuston vuoksi. |
Selättääkseni avuttomuuteni, osallistuin viime sunnuntaina
raakaruokakurssille, jonka veti huikea raakaruuan master chef Toma Stankevich. Tuoreet
vihannekset ja juurekset, pähkinät ja siemenet muodostivat perustan kurssin
menulle. Päivän aikana valmistui erilaisia kastikkeita, juustoa, mureketta,
kräkkereitä ja spagettia.
Raakaruuan teossa ei tarvitse hellaa ja uunia, mutta välinearsenaalin olisi
silti hyvä olla kunnossa. Vuodelta -97 peräisin oleva tehosekoittimeni huutaa
kuin lentokone kiitoradalla, kun sille syöttää jotain banaania kovempaa.
Pähkinämaito tai kakkutaikina niittaisi naulan arkkuun. Kun minun säästöpossuni
on tarpeeksi lihava, menen ja ostan tämän.
Haluan laittaa jakoon kurssin
kulinaristiset nautinnot. Raaka juusto oli yksi suosikeistani. Se toimii upeasti niin
dippinä kuin levitteenäkin. Voit myös kikkailla yrteillä ja tehdä
yhdistelmiä, jotka ovat erityisesti mieleesi. Itse suikkaan seuraavaan
erään tilliä.
Opin kurssilla, että pähkinöitä ja siemeniä kannattaa
ehdottomasti liottaa jääkaapissa yön yli ennen syömistä. Lisää liotusvettä vähintään kolminkertainen määrä. Liottaminen vapauttaa
niiden elinvoimat. Samalla ne muuttuvat helpommin sulaviksi ja elimistösi
pystyy hyödyntämään paremmin niistä saatavia aminohappoja.
Juusto
200 g cashewpähkinöitä
200 g hapankaalia
1 sitruunan mehu,
1 tl suolaa
2 rkl herbs de provence
vettä halutun koostumuksen mukaan
Valmistus:
- Valmistetaan yleiskoneella (s-terä).
- Kaada kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon.
- Sekoita vaiheittain ja tarkkeile koostumusta.
- Loppujen lopuksi juuston tulisi olla hitusen rouheista.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti