Kaapissa lojuva hernepussi muistuu mieleen kerran vuodessa. Jälleen
on se aika. Ei ehkä sykähdyttävin aloitus ruokablogille, mutta minkäs teet, vanhat
laskiaistraditiot edellyttää… Give peas a chance!
Hernekeitto on kaikessa yksinkertaisuudessaan lohdullinen
ruoka noin puoli vuotta pimeydessä vaeltaville ihmisille. Se on oivallista, kun fiinin
hifistelyn sijaan kaipaa jotain kursailematonta, lämmittävää ja täyttävää.
Tällä kertaa halusin hernekeittooni pientä vaihtelua ja
päädyin hämmentämään soppaan savumarinoituja tofukuutioita. Ne antavat ruualle paljon
lisämakua ja mukavan proteiiniboostin. Lopputulos
oli juuri niin ruokaisa kuin itsensä koiran kanssa hangessa nälkäiseksi rämpinyt
kokki toivoikin.
Rokkaa! |
Hernekeitto savutofulla
noin 8 annosta
½ l herneitä
250 g tofua (marinoituna, ks. ohje alla)
2 ½ l vettä
1 iso porkkana kuutioituna
2 tl kuminaa
1 tl sinappia
suolaa
meiramia
basilikaa
öljyä paistamiseen
Marinadi tofulle:
5 rkl tamarikastiketta
1 rkl nestesavua
2 tl riisietikkaa
Kova kolmikko: tamarikastiketta, riisietikkaa, nestesavua. |
Valmistus:
- Imeytä ylimääräinen vesi tofusta painelemalla sitä talouspaperilla. Näin se imaisee mahdollisimman paljon marinadia itseensä. Pilko se sitten pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita marinadi ja tofukuutiot keskenään. Anna marinoitua kannen alla jääkaapissa yön yli.
- Laita herneet puhtaaseen veteen ja keittele niitä kuminalla maustetussa vedessä kunnes herneet ovat pehmeitä.
- Heitä joukkoon porkkanakuutiot, sinappia sekä suolaa ja mausteita oman maun mukaan.
- Paista marinoituja tofukuutioita pannulla pienessä määrässä öljyä. Ei mitään kullanruskeaksi kuullottelua, vaan kunnon käristelyä kovalla lämmöllä. Tavoitteena on sinetöidä aromit kuutioihin. Lopeta, kun marinadi on hävinnyt pannulta ja kuutioissa on pikkuisen rapea pinta.
- Kun porkkanat ovat pehmenneet, ota keitto levyltä. Lisää tofukuutiot joukkoon.
Tshiii, tofulle kyytiä |
Tarjoillaan sinapilla höystettynä ja tuoreen ruisleivän
kanssa.
Huomioita:
Kylmäsavun makuinen Soya Gormet Tofu, se helpoiten
normikaupasta löytyvä, on savunmaultaan aika hentoinen. Marinoisin sitäkin. Jos
tymäkämpi savuisuus on mieleesi, erikoiskaupoista löytyy verrattomia vaihtoehtoja.
Esimerkiksi Vianan savutofu on keittoihin hyvä. Ei murene, kun on riittävän
kuivaa.
Keitto on vielä parempaa seuraavana päivänä. Lämmitä
pienellä lämmöllä.
Nyt tekee mieli laskiaispullaa!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti