lauantai 23. helmikuuta 2013

Oliivi-tomaattileipä pannussa


Jauhopusseja pöllyytellessäni huomasin Birkkalan spelttijauhopaketin kyljessä pannuleivän reseptin. Kyseessä on leipänen, jota ei tarvitse nostattaa eikä vaivata. Tuoreen leivän saa pöytään muutaman kerran puuhaarukkaa pyöräyttämällä. Kuinka sellainen voisi olla puhuttelematta?

Pannuleipää pinossa


Testiryhmä toteaa: sopii hyvin kasvissosekeiton kanssa.

Sovelsin Birkkalan ohjetta lisäämällä välimerellisiä lisukkeita ja korvaamalla hiivan leivinjauheella.  Hiivan sijaan voi siis käyttää leivinjauhetta tai happamissa taikinoissa soodaa. Nesteen on oltava kylmää, eikä kädenlämpöistä, kuten hiivalla leivottaessa. Leivinjauhetta käytetään 2-3 tl korvaamaan 30-50 g hiivaa. Leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin eikä kohotusta tarvita. 

Pannuleipää voisi itse asiassa varioida loputtomiin. Kuivattuja sieniä, omenaa, sipulia, valkosipulia, erilaisia yrttejä, nokkosta, siemeniä…

Muista vuorata vuoka leivinpaperilla.


Oliivi-tomaattileipä pannussa
9 palaa

6 dl spelttijauhoja
3 dl vettä
1/ 2 dl öljyä
1 porkkana
20 kivetöntä mustaa oliivia
5 aurinkokuivattua tomaattia
1 valkosipulin kynsi
3 tl leivinjauhetta
2 tl kuivattua basilikaa
1 tl merisuolaa tms. laatusuolaa

Valmistus:

  1. Sekoita 4 dl jauhoja, leivinjauhe, suola ja basilika keskenään.
  2. Lisää kylmä vesi ja anna taikinan muhia samalla kun teet muita valmisteluja.
  3. Sekoita keskenään pilkotut aurinkokuivatut tomaatit ja oliivit, puristettu valkosipulin kynsi ja raastettu porkkana.
  4. Lisää ne taikinaan.
  5. Lisää myös siirappi ja oliiviöljy.
  6. Sekoita puuhaarukalla sekaisin.
  7. Lisää loput 2 dl jauhoja.
  8. Kippaa taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan (noin 20 cm x 35 cm) ja taputtele se kevyesti levyksi.
  9. Vetele taikinaan veitsellä 9 palan ruudukko. Ripottele päälle vielä vähän suolaa.
  10. Laita kypsymään 200 asteeseen 20 minuutiksi.



1 kommentti: