tiistai 1. elokuuta 2017

Muovittoman heinäkuun oivallukset

Jaan Plastic Free July -haasteen oivalluksia tässä. Joku zero waste-konkari voi olla näistä ihan No shit, Sherlock! Mutta minulle haasteeseen osallistuminen on ollut ensimmäinen tietoinen päätös alkaa tehdä konkreettisia tekoja muovisaasteen vähentämiseksi. Olen petrannut tapojani ja opetellut uusia toimintamalleja. Toivottavasti saat näistä innostusta lähteä vähentämään muovin kulutusta omassa elämässäsi!
Yleisesti:
1. Omia roskia tarkkailemalla hiffaa, mistä sitä muovia ja jätettä ylipäänsä kulkeutuu kotiin. Se helpottaa miettimään sitä, mihin tarvitsee vaihtoehtoisia ratkaisuja.


2. Kaikki lähtee oman muovijalanjäljen pienentämisestä, mutta myös maatalauden, teollisuuden, muiden yritysten ja organisaatioiden sekä päättäjien on ehdottomasti sitouduttava löytämään ratkaisuja muovin tuotannon ja kulutuksen vähentämiseksi!


3. Muovisaaste ei katoa tältä planeetalta. Siksi muovin käytön vähentäminen on jokaisen asia.


Ostoksilla:


4. Ennakoi. Suunnittele etukäteen, mitä ostat.
5. Kun kantaa ostokset muutaman kerran käsissä ja taskuissa kaupasta kotiin, oppii ottamaan kauppakassin mukaan. Nyt mulla on kauppakassi joka veskassa ja repussa kaiken varalta, vaikka en edes suunnittelisi kauppaan menoa.


6. Vihannekset ja hedelmät voi laittaa kaupassa kestopussiin. Niitä voi ommella itse tai ostaa.


7. Pikkukaupat pakkaa usein eniten hedelmiä ja vihanneksia, isoista löytyy syötävää paremmin irtona. Samoin toreilta, kauppahalleista, ekokaupoista ja Punnitse ja Säästä-ketjusta. Ja omat pussit mukaan.


8. Vegaaniset jalosteet ovat aaah niin hieno, arkea helpottava asia, mutta kääritty muoviin huolella. Siksi vältän. Ja paljonhan voi tehdä alusta asti itse, kun vaan ryhtyy. Itse tein elämäni ensimmäisen kerran kauramaitoa, ja se olikin halpa ja helppo homma.


9. Käytetyn tavaran ostamisessa on, monen muun seikan lisäksi sekin hyöty, ettei siinä tule yleensä karseeta kasaa pakkausmateriaaleja kaupanpäällisinä.


Keittiössä:


10. Muovipussin käyttäminen roskapussina on sama kuin nakkaisi muovia sekajätteeseen. Se ei ole muovin kierrätystä, hikisesti edes muovitavaran uudelleenkäyttöä. Se, että jätteen sisällä on jätettä, ei tee siitä ”uusiokäytettyä”. Muutamasta sanomalehtiarkista saa väsättyä roskispussin.


11. Palasaippua toimii tiskaamisessa. Mulle saippuan teki ystävä, mutta esim. Dr. Bronnerin hajustamaton Pure-Castile Soap on kuulemma hyvä ja Punnitse ja Säästä myy sitä (Kurvissa ainakin).


12. Ruuan säilyttämiseen ei tarvita kelmua. Kääreenä voi toimia kangas, kosteana tai kuivana riippuen säilytettävästä asiasta. Kantena toimii muut astiat ja noh, kannet.


13. Niissä Liptonin pyramidin mallisissa on PET-muovia. Myös purkkamassa voi sisältää muovia.

Kylpyhuone:


14. Vaihda kaikki mahdolliset saippuat, shampoo ja hoitoaine palamalleihin. Niitä saa ilman muovipakkausta.


15. Paras dödö on ruokasooda puuterilevittimellä levitettynä.


16. Kuukuppi!


17. Kosmetiikan mikromuovit (muovirakeita esim. kuorinta-aineissa ja hammastahnoissa) ja mikrokuidut kulkeutuu viemäreistä vesistöihin ja ravintoketjuihin. Kangaspahikset mikrokuitujen osalta: polyesteri, nylon, akryyli. Vältä.


18. Kosmetiikkaa ilman muoviputelia ei ole helppo löytää. Helpompaa on karsia arsenaalia pienemmäksi ja lähteä itse tehdyn kosmetiikan tielle.

Iloista matkaa pienemmin muovijalanjäljin!

Lisää aiheesta:

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti