tiistai 1. elokuuta 2017

Viiden K:n muoviton mantra

Oma polkuni muovittomampaan elämään sai päässäni selkeämmän reitin, kun kuulin viiden K:n ohjeennuorasta: kieltäydy, käytä uudelleen, karsi tavaraa, kierrätä ja kompostoi. Tämä toimii varmasti kaikille.

 

Kieltäydy: Muovittomuutta edistääkseen on hyvä kieltäytyä kertakäyttöisestä muovista aina kun vain mahdollista. Ilmapallot, pillit, takeaway-kupit kansineen ja muoviset ruokailuvälineet lipsahtavat useimmiten sekajätteeseen tai päätyvät luontoon. Sen sijaan kannattaa valita tuotteita, joita ei ole pakattu muoviin, käyttää omia kestokasseja, pulloja, rasioita ja ruokailuvälineitä kertakäyttöisten muovivastineiden sijaan.

Käytä uudelleen: Käytä muovittomia kasseja, pillejä, rasioita, juomapulloja ja muita arkipäivän asioita kestoversioina. Valitse muovin sijaan materiaaleiksi lasia, paperia, ruostumatonta terästä, puuta, keramiikkaa ja bambua.

Karsi tavaraa: Vähennä sellaisten tavaroiden hankintaa, jotka tulevat muovipakkausten ja muoviosien kera. Jos jostain jää muovijätettä jälkeen, älä osta sitä.

Kierrätä: Kierrätä kaikki, mistä ei voi kieltäytyä, mitä ei voi käyttää uudelleen tai mitä ei voi karsia pois. Kiinnitä huomiota materiaalien koko elinkaareen sen raaka-aineiden hankinnasta jätteen käsittelyyn.

Kompostoi: Mikään yleisesti käytössä oleva muovi ei kompostoidu. Etsi vaihtoehtoja materiaaleista, joita mikro-organismit pystyvät biohajottamaan.

 

KKKKK vaan sullekin!

 

Lue lisää aiheesta:

1 kommentti:

  1. Mekin koitamme noudattaa viittä Koota! :) Helppoa se ei aina ole . Sen jälkeen kun olemme alkaneet elää elää näin, on ruokavaliomme parantunut huomattavasti. Syömme paremmin ja terveellisemmin. Ehkä himpun verran kalliimmin, mutta rahaa säästyy kosmetiikassa ja vaatteissa.

    VastaaPoista