lauantai 9. helmikuuta 2013

Laskiaispullat


Perinteikkäät laskiaispullat saivat etelän sykettä kookoskermavaahdosta. En todellakaan lähde mihinkään pulkkamäkeen reuhtomaan, vaan pysyn mukavasti sisällä. Stereoista tulee vanhaa sambaa ja on lämmintä.

Pullamössömaatuskat

Kookoskermavaahto tulee varmasti pyörimään useammassakin Pata <3 Kattila-blogin reseptissä. Pikakahvijauheella maustetun vaahdon ja toffeen yhdistelmä oli samassa kodissa asuvan Virallisen Valvojan ykkössuosikki. Itse tykkäsin ruusuveden ja karpalon maustamasta ihanuudesta, joka tosin oli valuvampaa kuin kaverinsa kahvivaahto.

Kookoskermavaahdon teko on huippuhelppoa, kunhan muistaa jäähdyttää kookosmaitotölkit ensin kunnolla. Niin, ja mistään kookosmaitojen light- versioista ei kannata lähteä tätä vispaamaan tai vispaat vielä ensi laskiaisenakin.

Laskiaispullat
8 isoa pullaa

2,5 dl manteli-, kaura- tai soijamaitoa.
25g hiivaa
0,5 tl suolaa
0,75 dl ruokosokeria
2 tl kardemummaa
75g kasvimargariiniä
3 dl vehnäjauhoja (lisää jauhohen määrää, mikäli taikina on liian löysää)
2,5 dl spelttijauhoja (lisää jauhohen määrää, mikäli taikina on liian löysää)
kylmää kahvia voiteluun
tomusokeria koristeluun
  1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (käytin Alpron mantelijuomaa). Ripottele hiiva sekaan.
  2. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maidon joukkoon. Sekoita sokeri, kardemumma ja suola joukkoon.
  3. Lisää mukaan pienissä erissä puolet jauhoista. Sekoita ensin puuhaarukalla ja lopuksi käsin vaivaten. Laita spelttijauhoja taikinaan vähemmän kuin vehnäjauhoja. Tässä ohjeessa olen käyttänyt minun viimekertaisen pullataikinan jauhomäärää. Spelttijauhojen sitko ja kosteus voivat kuitenkin vaihdella jauhoerittäin ja oikean määrän jauhoja saat taikinaasi, kun seuraat sen koostumusta. Hyvä pullataikina ei lopulta tartu enää kovasti käsiin, muttei ole kovaa ja liian tiivistä kuten esimerkiksi leipätaikina. Jos teet pullasi pelkistä vehnäjauhoista, piipahda vaikka täällä katsomassa mittasuhteet.
  4. Lisää taikinaan sitten sula margariini ja loput jauhot.
  5. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa n. 45 min.
  6. Vaivaa taikina käsiteltäväksi ja leivo siitä pitkä tanko. Leikkaa se yhtä suuriin paloihin ja pyöritä paloista pullia.
  7. Nosta pullat pellille leivinpaperin päälle ja litistä niitä hieman kämmenesi alla. Anna pullien sitten vielä kohota liinan alla n. 15 minuuttia.
  8. Sudi pintaan kylmää sokeroitua kahvia.
  9. Laita 225 asteeseen ja paista n. 8-10 minuuttia. 
Nosta kypsät pullat jäähtymään. Leikkaa kunnolla jäähtyneet pullat halki ja koverra pohjakappaleisiin täytteille vähän lisätilaa. Ryhdy sitten täyttelyhommiin. 

Omiin pulliini kokeilin ensimmäistä kertaa kookoskermavaahtoa, jonka oheen löysin täältä. Kahdesta ainesosasta (!) vispautui varsin mainio vaahto. Riehaannuin vaahdon kanssa ja maustoin siitä muutaman eri version. Tein vaniljavaahtoa, ruusuvedellä ja karpalomehulla ryyditettyä vaahtoa ja kahvinmakuista vaahtoa. 

Mitenkähän mansikkavaahto tai suklaavaahto toimisi? Piparminttu- tai appelsiinivaahtoa jonkun suklaisen asian kanssa. Omenapiirakalle sopisi kanelivaahto…

Toki eläinperäiselle kermalle löytyy muitakin vaihtoehtoja, esim. GoGreen Vispi ja Alpro Air & Creamy.

Kookoskermavaahto:
2 tölkkiä (400g/tölkki) täysirasvaista kookosmaitoa
3 rkl tomusokeria

  1. Viilennä kookosmaitotölkkejä ja vispilöitä jääkaapissa yön yli.
  2. Älä nujuuta, ravistele tai kääntele tölkkejä. Avaa ne.
  3. Kaavi lusikalla kookoskerrostumat pinnalta. Tästä tavarasta syntyy se vaahto. Kookosvettä jää noin puoli tölkkiä molemmista, josta voit loihtia monenlaisia kookoksellisia asioita myöhemmin.
  4. Vatkaa kookos tomusokerin kanssa vaahdoksi. Saat ilmaa kookokseen liikuttelemalla vatkainta myös ylösalassuunnassa.
  5. Jos haluat maustaa vaahdon, jaa se osiin ja vatkaa sekaan haluamasi lisä. Voit käyttää esim. vaniljaa, kaakaojauhetta, pikakahvijauhetta tai marjoja.

Kaivoin esiin jääkaapin perukoille jääneet hillojen jämät, aprikoosia ja karhunvatukkaa, ja täytin pullani näin: 
  • Vaniljavaahtoa ja aprikoosia
  • Ruusuvesi-karpalovaahtoa ja karhunvatukkaa (pienikin tilkka nestettä teki vaahdosta löysempää)
  • Kahvivaahtoa ja toffeeta. 

Niin aivan. Hillo loppui kesken. Päätin vielä tehdä kahvivaahdolle kaveriksi toffeeta, jota on maailman yksinkertaisinta valmistaa.

Toffeetäyte:
100 g kasvimargariinia
2 dl ruokosokeria
2 tl kaakaojauhetta
4 rkl vehnäjauhoa
0,5 dl siirappia
  1. Laita kaikki ainekset kattilaan ja sekoita. 
  2. Anna kiehua muutaman minuutin ajan. 
  3. Kaada pellille leivinpaperin päälle ja jäähdytä viileässä. 


Toffee ei kovetu kivikovaksi hampaankatkojaksi, vaan sitä on helppo kaapia pelliltä lusikalla pullien väliin.
Sirottele siivilän läpi pullille vielä tomusokerihipiä. Voilá!

3 kommenttia:

  1. Luin juuri Virallisen Valvojan Virallisen lausunnon ja kyllä, hän tuntui arvostavan paljon juuri mainitsemaasi pikakahvi-toffee -versiota. Hyvä maku.

    VastaaPoista