perjantai 8. helmikuuta 2013

Hernekeitto savutofulla


Kaapissa lojuva hernepussi muistuu mieleen kerran vuodessa. Jälleen on se aika. Ei ehkä sykähdyttävin aloitus ruokablogille, mutta minkäs teet, vanhat laskiaistraditiot edellyttää… Give peas a chance!

Hernekeitto on kaikessa yksinkertaisuudessaan lohdullinen ruoka noin puoli vuotta pimeydessä vaeltaville ihmisille. Se on oivallista, kun fiinin hifistelyn sijaan kaipaa jotain kursailematonta, lämmittävää ja täyttävää.

Tällä kertaa halusin hernekeittooni pientä vaihtelua ja päädyin hämmentämään soppaan savumarinoituja tofukuutioita. Ne antavat ruualle paljon lisämakua ja mukavan proteiiniboostin.  Lopputulos oli juuri niin ruokaisa kuin itsensä koiran kanssa hangessa nälkäiseksi rämpinyt kokki toivoikin.

Rokkaa! 

Hernekeitto savutofulla

noin 8 annosta

½ l herneitä
250 g tofua (marinoituna, ks. ohje alla)
2 ½ l vettä
1 iso porkkana kuutioituna
2 tl kuminaa
1 tl sinappia
suolaa
meiramia
basilikaa
öljyä paistamiseen

Marinadi tofulle:
5 rkl tamarikastiketta
1 rkl nestesavua
2 tl riisietikkaa
Kova kolmikko: tamarikastiketta, riisietikkaa, nestesavua.


Valmistus:


  1. Imeytä ylimääräinen vesi tofusta painelemalla sitä talouspaperilla. Näin se imaisee mahdollisimman paljon marinadia itseensä. Pilko se sitten pienehköiksi kuutioiksi. Sekoita marinadi ja tofukuutiot keskenään. Anna marinoitua kannen alla jääkaapissa yön yli.
  2.  Laita herneet puhtaaseen veteen ja keittele niitä kuminalla maustetussa vedessä kunnes herneet ovat pehmeitä.
  3. Heitä joukkoon porkkanakuutiot, sinappia sekä suolaa ja mausteita oman maun mukaan.
  4. Paista marinoituja tofukuutioita pannulla pienessä määrässä öljyä. Ei mitään kullanruskeaksi kuullottelua, vaan kunnon käristelyä kovalla lämmöllä. Tavoitteena on sinetöidä aromit kuutioihin. Lopeta, kun marinadi on hävinnyt pannulta ja kuutioissa on pikkuisen rapea pinta.
  5. Kun porkkanat ovat pehmenneet, ota keitto levyltä. Lisää tofukuutiot joukkoon.


Tshiii, tofulle kyytiä

Tarjoillaan sinapilla höystettynä ja tuoreen ruisleivän kanssa.

Huomioita:

Kylmäsavun makuinen Soya Gormet Tofu, se helpoiten normikaupasta löytyvä, on savunmaultaan aika hentoinen. Marinoisin sitäkin. Jos tymäkämpi savuisuus on mieleesi, erikoiskaupoista löytyy verrattomia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Vianan savutofu on keittoihin hyvä. Ei murene, kun on riittävän kuivaa.

Keitto on vielä parempaa seuraavana päivänä. Lämmitä pienellä lämmöllä.

Nyt tekee mieli laskiaispullaa!Ei kommentteja:

Lähetä kommentti