tiistai 26. helmikuuta 2013

JuustoJoudun säännöllisin väliajoin raakaruuan lumoihin. Tunnen ytimissäni kuinka kypsentämätön ja luonnollinen ruoka ravitsee, toisin kuin prosessoidut ruuan jäljitelmät, einekset ja jalosteet. Vaikka raakuus todistetusti sopii minulle, en ole omissa kokkailuissani päässyt smoothieta tai raakasuklaata pidemmälle. Blogosfääri on väärällään todella houkuttelevia reseptejä, mutta itse olen ollut raakaruokakokeilujen edessä täysin kädetön.

Kaikki maailman lehmät puhkesivat juuri eläköönammuntaan tämän maidottoman juuston vuoksi. 


Selättääkseni avuttomuuteni, osallistuin viime sunnuntaina raakaruokakurssille, jonka veti huikea raakaruuan master chef Toma Stankevich. Tuoreet vihannekset ja juurekset, pähkinät ja siemenet muodostivat perustan kurssin menulle. Päivän aikana valmistui erilaisia kastikkeita, juustoa, mureketta, kräkkereitä ja spagettia.

Raakaruuan teossa ei tarvitse hellaa ja uunia, mutta välinearsenaalin olisi silti hyvä olla kunnossa. Vuodelta -97 peräisin oleva tehosekoittimeni huutaa kuin lentokone kiitoradalla, kun sille syöttää jotain banaania kovempaa. Pähkinämaito tai kakkutaikina niittaisi naulan arkkuun. Kun minun säästöpossuni on tarpeeksi lihava, menen ja ostan tämän.

Haluan laittaa jakoon kurssin kulinaristiset nautinnot. Raaka juusto oli yksi suosikeistani. Se toimii upeasti niin dippinä kuin levitteenäkin. Voit myös kikkailla yrteillä ja tehdä yhdistelmiä, jotka ovat erityisesti mieleesi. Itse suikkaan seuraavaan erään tilliä. 
Opin kurssilla, että pähkinöitä ja siemeniä kannattaa ehdottomasti liottaa jääkaapissa yön yli ennen syömistä. Lisää liotusvettä vähintään kolminkertainen määrä. Liottaminen vapauttaa niiden elinvoimat. Samalla ne muuttuvat helpommin sulaviksi ja elimistösi pystyy hyödyntämään paremmin niistä saatavia aminohappoja.

 Juusto

200 g cashewpähkinöitä
200 g hapankaalia
1 sitruunan mehu, 
1 tl suolaa
2 rkl herbs de provence
vettä halutun koostumuksen mukaan

Valmistus:


  1. Valmistetaan yleiskoneella (s-terä).
  2. Kaada kaikki ainekset yleiskoneen kulhoon.
  3. Sekoita vaiheittain ja tarkkeile koostumusta.
  4. Loppujen lopuksi juuston tulisi olla hitusen rouheista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti