maanantai 22. huhtikuuta 2013

Vegaanin voileipäkakku


Aikamatkaaja 90-luvulta laskeutui rakkaiden kaasojeni eteen. Joku voisi luulla, että karppauksen kultavuosina olisi epätrendikästä hekumoida voileipäkakulla, mutta väärin. Me taputimme ensin kiivaasti hyljeläpsytyksiä ja sitten haarukoimme kakun naamaan viimeistä murua myöten. Punajuurikeiton kanssa kokonaisuus oli juuri sopivan täyttävä.

Kevään kekkereille!
Täytteet, hernetahna ja paahdettu paprika-porkkanatahna, ovat muuten makoisia levitteinäkin. Voileipäkakun idiksenä on, että hernetahna on kirpeän raikas ja paprika-porkkanatahna tulinen. Tarkasta itse vihreässä tahnassa sitruunan tarve ja punaisessa tahnassa chilin tarve. Lisää/vähennä oman mielesi mukaan.

Voileipäkakku, en kyllästy sinuun koskaan! Love is old, love is new, love is all, and love is you!

P.S. Kaasot valittavat roikkuvansa löysässä hirressä, kun minä ja Virallinen Valvoja ei osata päättää hääpäivää. Jotta heidän kiinnostuksensa ei lopahtaisi määrittelemättömänä ajankohtana epämääräisenä häämöttäviin häihin, yritettävä lienee harjoittaa tulevaisuudensuunnittelua pikapuoliin.

Vegaanin voileipäkakku

1 pkt paahtoleipää
1 pkt ruisvuokaleipää

Täytteet:
sinimailasen ituja
rucolaa
vegaanista chilimajoneesia (Plamil)

Hernetahna
200 g pakasteherneitä
1,5 dl cashewpähkinöitä
ruukku tuoretta basilikaa
1 valkosipulin kynsi
1 ½ säilöttyä sitruunaa

Paprika-porkkanatahna
3 porkkanaa
2 punaista paprikaa
oliiviöljyä
merisuolaa
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl savupaprikajauhetta

Päälle koristeluun:
persiljaa, ruohosipulia tms.
kapriksia
tomaattia
vegaanista chilimajoneesia (Plamil)

Valmistus:
  1. Laita cashewpähkinät likoamaan pariksi tunniksi runsaaseen veteen.
  2. Tee sitten täytteet
  3. Hernetahna: kaikki ainekset jauhetaan monitoimikoneella tai sauvasekoittimille tahnaksi.
  4. Paprika-porkkanatahna: Kuori ja viipaloi porkkanat. Halkaise paprikat ja poista siemenet. Laita paprikat uunin pellille pintapuoli ylöspäin. Lisää porkkanaviipaleet. Pirskottele päälle oliiviöljyä ja suolaa. Paahda kasviksia 225 asteessa n. puoli tuntia tai kunnes ovat kypsiä ja himppusen tummentuneita. Lisää ainekset kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tahnaksi. Lisää öljyä ja mausteita, jos tarvis.
  5. Voileipäkakun kokoaminen: Vuoraa pitkänmallinen leipävuoka kelmulla ja jätä laidan yli riittävästi ylimääräistä, jotta saat taitettua ne sitten kakun päälle.
  6. Aseta vaaleita ja tummia leipäviipaleita sekä täytteitä vuorotellen kerroksiin. Asettele leivät niin, ettei jää rakoja. Jokainen kerros kannattaa sipaista melko ohuelti majoneesilla ja sitten laittaa täyte. Laita yhteen tai kahteen väliin ituja ja hieman rucolaa.
  7. Kun olet ladellut leivät ja täytteet vuokaan, painele kakkua tiiviiksi.
  8. Käännä kelmu kakun päälle ja aseta jotain painoksi (esim. kasa ruokalusikoita).
  9. Laita vuorokaudeksi jääkaappiin vetäytymään ja kostumaan.
  10. Kun laitat voileipäkakun tarjolle, laita tarjoilulautanen vuoan päälle ja humps, käännä kakku oikeinpäin.
  11. Koristele ja tarjoa.

2 kommenttia:

  1. Mukavan värikäs leipäkakku.
    Ajattele, vanhentuva mieheni EI HALUNNUT voileipäkakkua synttäreilleen, veikka minä sen tarjouduin intona tekemään! En käsitä.

    VastaaPoista
  2. Mitä, ei halunnut?!Mä en myöskään käsitä. Seuraavaksi haluan tehdä sellaisen maksikolaistyyppisen voileipäkakun. Avokadoa, papuja, chiliä, limeä, korianteria jne. Ay Caramba!

    VastaaPoista