torstai 11. huhtikuuta 2013

Auringonkukkapaté


Elävän ravinnon pateet ja murekkeet ovat täyttävää, mutta helposti sulavaa ja kevyen olon jättävää ruokaa. Itse en mieti aktiivisesti eri ruoka-aineiden kaloreita ja ravintopitoisuuksia. Jos vaan malttan hetken aikaa kuulostella sisäisiä viestejä, useimmiten intuitio ohjaa kohti korkean ravintotiheyden ja kroppani tarvitsemien ravintoaineiden äärelle. Tosin varmaan yhtä usein mieliteot johtavat hullutuksiin, joihin ei olisi kannattanut lähteä. Tämä auringonkukansiemenistä syntynyt paté on yhtä lailla mielitekojeni kohde kuin elämänvoiman lähde. Win-win.

Ilmielävää valkuaista ja hyviä kasvisrasvoja. 

Proteiinirikkaan pateen valmistus on tärkeää aloittaa taikomalla ensin siemenet eläviksi ja helposti sulaviksi liottamalla ja idättämällä ne. Näin saat hyvästä superhyvää. Kun siemen aloittaa itämisen se aktivoituu ja muuntaa itsensä sinun kroppasi rakennusaineeksi. Rasvat ja proteiinit alkavat muuttua rasvahapoiksi, hiilihydraateiksi, aminohapoiksi ja sokereiksi, entsyymit aktivoituvat ja lisääntyvät. Ja se siemenen pienenpieni iduntynkä antaa sinulle vielä klorofylliä, joka pitää akkusi käynnissä.

Suukka auki, tässä tulee kantoraketti.
Siemenet ovat valkuaisainepitoisuudeltaan verrannollisia eläimen lihaan. Ne ovat ns. rakentavia ruoka-aineita, jotka sopivat passelisti yhteen vihannesten kanssa. Patee on sen verran tuffia tavaraa, että leivän levitteeksi se ei minusta sovi. Ainakin ne, joilla on samanlainen herkästi möksähtävä pakki kuin minulla, kannattaa välttää yhdistämästä siemenpateeta tärkkelyksiin. Sitäkin paremmin voit tehdä salaatinlehdistä siemenpateella ja iduilla täytettyjä nyyttejä tai rullia. Minä tykkään myös laittaa pateeta varsisellerin koveralle puolelle. Kun varren pilkkoo muutamaan osaan, saa sopivan kokoisia suupaloja.

Idätetyt auringonkukansiemenet on hyvä syödä pois vuorokauden sisällä.

Auringonkukkapaté
2 dl liotettuja ja idätettyjä auringonkukansiemeniä
1 pienen sitruunan mehu
0,4-0,5 dl vettä (mitä tehokkaampi tehosekoitin, sen vähemmän vettä se vaatii pyörittääkseen siemenmassaa)
1 ½ rkl soijakastiketta
1 valkosipulinkynsi
½ tl kurkumaa
Jos haluat: yrttejä

Valmistus:

Auringonkukansiemenien liotus ja idätys

  1. Laita siemenet astiaan ja laske päälle runsaasti vettä. Liota 5-8 tuntia.
  2. Huuhdo siemenet hyvin runsaalla vedellä.
  3. Laita siemenet lasipurkkiin, viritä suuaukkoon harso tms. ja käännä astia siten, että vesi pääsee valumaan pois. Anna siemenien itää puoli vuorokautta. Kääntele purkkia pariin otteeseen siinä välissä. Älä idätä liian kauan, ovat herkkiä pilaantumaan.


Sen jälkeen…

Pistä kaikki ainekset tehosekoittimeen ja anna palaa. Auta lusikalla välillä, jos meinaa jäädä paljon kokonaisia siemeniä. Ideaalikoostumus on hieman rouheinen, muttei liian kokkareinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti