tiistai 16. huhtikuuta 2013

Fenkolikurkkusalaatti


Elämän tosiseikkoja: salaateissa pitää ehdottomasti olla vaihtelua. Mitään mielikuvituksen äärirajoilla tapahtuvaa ponnistelua en tarkoita. Harvemmin käytetty raaka-aine silloin tällöin vie väistämättä uusille, ennestään tutkimattomille poluille. Luomufenkoli lähti matkaan eräästä ruokakaupasta aika halpaan hintaan. Johan tuli kurkun suurkuluttajan salaattiin säpinää.

Lisukkeeksi, alkusalaatiksi, välipalaksi tai ateriaksi, kuinka vaan.

Fenkoli muistuttaa jollain tapaa pulskistunutta varsiselleriä, mutta maultaan se on selleriä makeampi ja himppusen lakritsinen tai anismainen. Etenkin raakana. Sisimmät osat on parhaita ja ulkoinen kuori kuituisempi.
Fenkolin sisältämillä eteerisillä öljyillä on tulehdusta edistäviä vaikutuksia. Mutta se, mistä itse erityisesti fenkolia kiittelen, on sen ruoansulatusta ja kaikenlaisia vatsanväänteitä hoitavat ominaisuudet. Fenkoli on kaveri.


Jos minulla ei olisi ollut voileipäkakun värkkäilystä jäänyttä chilimajoneesia kaapissa, olisin saattanut korvata sen sitruunamehulla, sitruunankuoriraasteella, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla. Tilliäkään minulla ei ollut, mutta vissisti se kuuluu tähän. Tein salaatin ihan tuosta vaan pikkuvälipalaksi. Ison nälän taltutukseen lisäisin tattarin jyviä liotettuna tai idätettynä tai keitettynä. Asettelisin soijakastikkeella maustetulle tattaripedille keon fenkolikurkkusalaattia ja pökräisin onnesta.
Tässä vielä tattarin liotus/idätysohje, jos joku miettii: Pese tattarinsiemenet useassa kylmässä vedessä ja yhdessä miltei kiehuvankuumassa vedessä, huuhtele lopuksi kylmässä vedessä. Tämä siksi, että vaaleanpunainen terveydelle haitallinen fagopyriini pitää huuhdella tattarista pois. Liota 10–20 minuuttia ja idätä noin 24 tuntia.
Fenkolikurkkusalaatti
1 fenkoli
1 kurkku
285 g (1 pahvipurkillinen) kikherneitä
280 g (1 pahvipurkillinen) maissia
3 rkl chilimajoneesia (Plamil)
sitruunapippuria
kapriksia
tilliä

Valmistus:
  1. Halkaise fenkoli ja poista kova kanta. Huuhtele hyvin.
  2. Viipaloi fenkoli tosi ohuiksi pitkittäissuuntaisiksi suikaleiksi. Jos sinulla on mandoliini, suikaloi sillä.
  3. Poista kurkusta päät ja vetele juustohöylällä pitkittäissuunnassa viipaleiksi. Leikkaa pitkät viipaleet neljään osaan.
  4. Sekoita isossa salaattikulhossa fenkolit, kurkut, maissit ja kikherneet keskenään ja lisää chilimajoneesi.
  5. Pistä jokaisen annoksen päälle tilliä, teelusikallinen kapriksia ja ripaus sitruunapippuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti