maanantai 24. maaliskuuta 2014

SodaScream -Bubble Trouble

Osittain kovan markkinoinnin johdosta SodaStreamin markkinaosuus Suomessa on yli 90 prosenttia. Uskon ja toivon, että moni jättäisi kuplakoneen ostamatta, jos vain tietäisi siihen kytkeytyvistä ongelmista. Yritys viherpesee brändiään, mutta kasvavan vastustuksen ansiosta ei silti onnistu peittämään osallisuuttaan kansainvälisen oikeuden rikkomuksiin.

SodaStream valmistaa hiilihapotuslaitteitaan Mishor Adumimin laittomassa siirtokunnassa, Israelin miehittämällä Länsirannalla Palestiinassa. Israelilaiset siirtokunnat ovat olennainen osa apartheidiin verrattavaa systeemiä, joka on alueelle muodostunut. Sen lisäksi, että siirtokunnat itsessään ovat kansainvälisen oikeuden näkökulmasta laittomia, ne heikentävät palestiinalaisten ihmisoikeuksien toteutumista merkittävästi.

Vastamainos SodaScream rikkoo kuplia


SodaStream tekee taloudellista voittoa miehityksellä ja on tämän vuoksi kansainvälisen boikottiliikkeen hampaissa. Yritystä kurmuuttaa myös tämä suomalaisten ihmisoikeusaktivistien tekemä hauska ja oivaltava vastamainosvideo SodaScream –Bubble Trouble. Video leviää kuin tauti somessa maailmalla! Osana videota on julkaistu myös nettisivut, jotka selittävät lyhyesti ja selkeästi, miksi SodaStream kannattaa pistää boikottiin.


4 kommenttia:

  1. Mutta,....suurin osa tehtaan työntekijöistä (ja muittenkin samalla alueella olevien tehtaiden) on palestiinalaisia ja olisi kurjaa,jos boikotin vuoksi he menettäisivät työpaikkansa. Mutta koska en minäkään kannata noita siirtokuntia,niin ymmärrän kyllä.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka!

      Kyllä, työpaikat siirtokunnissa kelpaavat monelle palestiinalaiselle, kun tilanne on aika lailla vaihtoehdoton. Palestiinan kuralla oleva taloustilanne ei kuitenkaan kohene siirtokuntayrityksien avulla, sillä ne eivät toimi samalla logiikalla kuin vieraaseen valtioon tehtaan perustavat yritykset, jotka tuovat maahan verotuloja, infraa ja vaurautta. SodaStreamin tapaiset siirtokunnissa operoivat yritykset hyötyvät palestiinalaisilta viedyistä maa- ja vesivaroista, halvasta työvoimasta, huomattavista verohelpotuksista ja puutteista ympäristöä ja työvoimaa suojelevassa lainsäädännössä.

      Palestiinalaisten työpaikoista huolehtivien kannattaa muistaa, että boikotilla on laaja palestiinalaisen kansalaisyhteiskunnan kannatus, kunnes Israel alkaa noudattaa kansainvälisen oikeuden ja ihmisoikeuslainsäädännön sille asettamia velvoitteita. Lisäksi voi vaikka tutkailla, mitä israelilainen Kav LaOved –työoikeusjärjestö raportoi palestiinalaisten oikeuksien toteutumisesta SodaStreamissä ja muissa siirtokuntayrityksissä.

      Miehitys on alistava valtarakenne. Sen purkaminen edellyttää myös sitä ylläpitävien rakenteiden purkamista. SodaStreamiä ostamalla voi olla varma, että pienellä panoksellaan ei suinkaan ole parantamassa palestiinalaisten asemaa, vaan on mukana jatkamassa räikeää alistussuhdetta, joka Israelin ja palestiinalaisalueiden välillä on.

      Poista
  2. Siirtokuntien tehtaissa maksetaan viime kesänä voimaan tulleen lain mukaan samaa palkkaa kuin Israelissa ja lain mukaan työntekijöille kuuluu yötapaturmissa hoito Israelin puolella,vaikka käytännössä tämä ei ikävä kyllä aina toteudu.Vaihtoehto palestiinalaisen ja länsirantalaisen tehtaan välillä on aika selvä,eli jälkimmäinen heille parempi vaihtoehto.En siis usko että vaikka SodaStreamin tehtaassa oleva työntekijä osallistuu boikotointiin,sillä hän haluaa vain tuoda ruoka pöytään perheelleen
    KavLeOved on minulle tuttu,silä olen toiminut vapaaehtoisena samassa isossa toimistossa,jonka jakavat myös muut ihmisoikeusjärjestöt.Miehitys on kamalaa,ja kannatan sen loppumista,mutta pitää olla aika optimistinen että siihen uskoo.
    Muuten,Kiina rikkoo räikeästi ihmisoikeuksia Tiibetin miehityksellään.Miksi kiinalaisia tuotteita ei boikotoida........

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa, ja kiitos vastauksesta!

      Mä en tiedä olenko erityisen optimisti tuon miehityksen loppumisen suhteen, mutta ainakin realisti. Mikäli kansainvälisen yhteisön paheksunta ja kansainvälinen lainsäädäntö ei saa Israelia muuttamaan kurssia, taloudellisia toimia vastaan ei Israelin oikeistokaan ole immuuni. Miehitysjärjestelmän hintalapun on oltava tarpeeksi suuri.

      ”Vaihtoehto palestiinalaisen ja länsirantalaisen tehtaan välillä on aika selvä,eli jälkimmäinen heille parempi vaihtoehto.” --> Tarkoitat länsirantalaisella tehtaalla varmaan israelilaista, länsirannan siirtokunnassa toimivaa tehdasta. Ymmärrän kyllä pointtisi. Tarkoittanet, että palestiinalaisilla on sentään jotain duunia, kun käyvät siirtokunnassa töissä. Rahan kannalta näin usein onkin. Tilanne on kuitenkin sama kuin sahaisi altaan sitä oksaa, jolla istuu. Siirtokunnissa työskentelevät ovat riippuvaisia siitä järjestelmästä, joka alun alkaen on vienyt heidän vaihtoehtonsa ja oikeutensa. Noin 82 % siirtokunnissa työskentelevistä palestiinalaisista vaihtaisi työpaikkaa, mikäli vaihtoehto olisi tarjolla. Palestiinan oman talouden kehittyminen olisi parasta, mitä näille työläisille voisi tapahtua, mutta miehityksen alla se on mahdotonta. …Ja siitä taas päästäänkin siihen, mitä boikoteilla, sanktioilla ja divestoinneilla tavoitellaan: miehityksen päättymistä.

      Laittomista siirtokunnista tulevia tuotteita ei voi oikein verrata suoraan kiinalaisiin. Ainoa toimiva verrokki Israelin ja Palestiinan tilanteelle on Marokko ja sen miehittämä Länsi-Sahara. Siirtokuntatuotteita boikotoimalla osuu suoraan kohteeseen, se heikentää siirtokunnan taloutta. Esimerkiksi SodaStreamia boikotoimalla rahavirta yritykselle on pienempi ja se saattaa todeta sijaintinsa laittomassa siirtokunnassa taloudellisesti huonoksi ratkaisuksi ja lähteä, mikä taas vaikuttaa Ma’ale Adumimin siirtokunnan talouteen. Geneerinen kiinalaisten tuotteiden boikotointi ei välttämättä toimi ihmisoikeuksia edistävästi, mutta sellaisten tuotteiden ostamatta jättäminen kylläkin, joilla on tunnistettavissa oleva yhteys ihmisoikeusloukkauksiin. Ja onhan noita, Boycott Made in China-kampanjoita.

      Huh taas, tulipa pitkä vastaus! Ja vielä: sun blogissa on sellainen kaali-nuudelisalaatti, jota täällä vielä kokeillaan :)

      Poista