tiistai 11. maaliskuuta 2014

Hän on täällä taas!

Jos tietäisin jonkun särmikkään, mutta hauskan aloituksen, jolla polkaista uudelleen käyntiin kuukausitolkulla katkolla ollut blogi, laittaisin sen nyt tähän. Mutta koska en sellaista tiedä, käärin vain hihat ja käyn asiaan.  

Sillä aikaa, kun Pata <3 Kattila- blogi on ollut hunningolla, blogosfäärin tällä puolen on tapahtunut. Minusta ja Virallisesta Valvojasta on tulossa äiti ja isä! Odotus on edennyt äitiysvapaan puolelle ja laskettu aika lähenee kuin vieras planeetta. 

Raskausaika on mennyt elämäni muihin mittaviin käänteisiin nähden ihmeellisen sujuvasti ja ongelmitta. Vaikka biologia se vain toteuttaa itseään, on silti aika hieno onnistumisen kokemus, kun voi suurin piirtein kädet ristissä rinnan päällä istua sohvalla odottamassa, ja kas, jostain kehkeytyi pieni ihminen. 

Kaikki on edennyt hienosti, vaikka alkukolmanneksella tosin olisin halunnut elää hajuttomassa ja mauttomassa tyhjiössä ja etenin paikasta toiseen lähinnä oksut suussa rynnistämällä. Ruuanlaittoentuusiasmini kutistui ranskisten uuniin työntämiseen, mikä toki hankaloitti ruokablogiharrastusta.

Monet kerrat mietin, kuinka pöly kerrostuu viimeisen postaukseni päälle ja lukija toisensa perään poistuu sulkien oven perässään. Jokainen kokkauksistani kiinnostunut lukija on ollut minulle kovin tärkeä, voi kunpa kaikki löytäisivät taas takaisin! Vaikka blogissa on ollut tarjolla viime kuukaudet kylmää kalkkunaa, toivon uusien tekstien tavoittavan vegaaniruuan ystävät jälleen.

Sen lisäksi, että vanha tuttu linja eläinystävällisten reseptien kautta jatkuu, haluan laventaa tonttiani. Ruoka on hyvää nälkää vastaan, mutta kulinaristisiin bakkanaaleihin äityvä kokki minussa on hieman veltostunut.  Haluan jatkossa jakaa teidän kanssa myös muita eläinten oikeuksiin, kasvimaailmaan ja hyvinvointiin liittyviä juttuja, jotka minua innostaa ja kiinnostaa. Ja koska elämässä on pian vauvakin mukana, vauva-asioita putkahtelee varmasti tänne bloginkin puolelle.  Sen tarkemmin en osaa (enkä taida halutakaan) aiheita rajata.

Uudet tuulet puhaltavat jo, eikä tässä ensimmäisessä postauksessa ole ruokareseptiä vaan hiukan toisenlainen ohje. Sain siihen kipinän, kun, kiitos ystäväni, pötkötin hemmoteltavana yhdessä tallinnalaisessa kylpylässä. Talven ja lisäkilojen piinaamille jaloille jalkahoitajan raskas kalusto teki uskomattoman hyvää, mutta hierojan öljyistä olisi iho ilahtunut vielä enemmän vartalon kuorinnan jälkeen. Olen superepäkiinnostunut itseni puunaamisesta ja rasvailuista, mutta joku tolkku kai minullakin sitten on, kun tajusin, että paksujen vaatteiden alla kuivettunut ja kiristelevä ihoni ansaitsisi hetkisen huomiota. Kolmen raaka-aineen ratkaisu ei verottanut kukkaroanikaan, koska kaikki ainekset löytyivät jo kotoa.

Kuoriudu kevään kunniaksi!

Vartalokuorinnan pohjana käytin paksua ja tehokkaasti kosteuttavaa kookosöljyä. Kuorivaksi aineeksi sopii sokeri, joko valkoinen tai ruskea ruokosokeri, jota itse käytin. Aromaterapeuttiset kiksit lisäsin käyttämällä tasapainottavaa ja rauhoittavaa laventeliöljyä. 

Laventeli on hellävarainen ja hoitaa montaa vaivaa unettomuudesta päänsärkyyn. Rohtokäytössä suosittu laventeli on oiva eteerinen öljy myös kosmetiikkaan. Hyvän tuoksun lisäksi sillä on jäähdyttävä vaikutus eli se rauhoittaa ärtynyttä ihoa.  Huomio muuten kaikki te siunattuun tilaan hankkiutuneet toverit: laventelia ei suositella käytettäväksi raskauden alkuvaiheessa. Muutenkin kannattaa aina selvittää ensin, mitkä yrtit ovat turvallisia käyttää raskausaikana.

Eteerisiä öljyjä käytettäessä pitää myös olla laatutietoinen. Synteettisesti valmistetuilla ”eteerisillä öljyillä” ei ole aromaterapeuttista käyttöä. Ne ovat kasvin tuoksua jäljitteleviä hajusteita eikä niitä kannata lääppiä ihoonsa, vaan esimerkiksi sumutepullolla suihkia mattoja raikastamaan (veteen laimennettuna). 

Aidot eteeriset öljyt ovat kasvirauhasten tuottamia haihtuvia öljyjä, jotka on irrotettu suuresta kasvimäärästä esimerkiksi tislaamalla. Öljy on peräisin yhdestä kasvilajista, eikä siihen ei ole lisätty kemiallisia jatkeita tai lisätty tai poistettu aineosia.

Aitoakaan eteeristä öljyä ei levitetä juuri koskaan iholle suoraan, vaan se lähestulkoon aina sekoitetaan johonkin rasvaiseen öljyyn.

Tämän ohjeen annostusmäärillä kuorinta-ainetta riittää kahteen kertaan. Säilyvyys on noin puoli vuotta, mutta astiaan päässyt vesi voi pilaannuttaa satsin nopeammin. Kaiva siis ainetta purkista kuivalla kädellä. 

LAVENTELIKUORINTA VARTALOLLE

3 rkl kylmäpuristettua neitsytkookosöljyä (huoneenlämmössä pehmennyttä)
1 ½ dl sokeria
8-10 tippaa eteeristä laventeliöljyä


  1. Sekoita ainekset kulhossa keskenään.
  2. Purkita puhtaaseen lasipurkkiin ja säilytä valolta suojattuna kuivassa paikassa.


2 kommenttia:

  1. Onnea tulevaan vauvaelämään! minäkin täällä mietiskelen, että jotakin vauvan ruokaan liittyvää olisi kiva kirjoitella, kun vain saisin aikaiseksi ja ehtisin. Vähän kiirettä pitelee näin tautiepidemian aikaan..
    Ja hyvä kun ilmoittauduit. meinasin alkaa siivoilemaan blogilistalta pois lopettaneita :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Mä olen lueskellut aika paljon lapsen vegaaniruokavaliosta kirjoista, mutta aika vähän aiheeseen liittyviä blogijuttuja on ilmoilla. Siis Suomen osalta, englanninkielisiä kyllä on tullut ihan kiitettävästi vastaan. Eli joo, kirjoita kirjoita! Ja huhhuh, onneksi et ehtinyt siivota mua minnekkään!

    VastaaPoista