maanantai 17. maaliskuuta 2014

Tofu-pinaatticannelonit ja marinarakastike

Vauvan debyytti lähenee päivä päivältä ja pari päivää sitten juolahti mieleen, että olisi kätevää, kun pakastin olisi täynnä valmiita, tai ainakin melkein valmiita, ja voimia antavia vegaaniaterioita parin ensimmäisen vauvaviikon ajaksi. Keittoja, patoja, kasvispihvejä, pitsataikinaa, mitä näitä nyt on.


Pinaatti-ricotta-klassikon vegaaninen vaihtoehtoehto.


Tuumasta toimeen, käynnistin pakastimen varusteluoperaation autenttisella italialaisella marinarakastikkeella, jolle löytyy käyttöä vaikka pastassa, pitsan päällä tai keiton pohjana. Vertailin netissä marinarakastikkeiden reseptejä ja huomasin niitä olevan yhtä monta kuin kokkiakin. 

Tomaattien laadulla on iso merkitys lopputulokseen. Minä lähdin purkkitomaattilinjalle, koska ne paremmat ja tuoreet tomaatit maksoivat kuin olisivat painonsa arvosta kultaa. Hesarin tomaattimurskarankingissa voiton vei ParmaSole Polpa fine. Pahvitetraan pakattu, neljän kappaleen erissä myytävä tuote löytyy Citymarketista. Hyvin pärjäsivät myös Hakaniemen hallista Roiniset Oy:ltä hankittu Cirio ja kaupoissa jo melko yleinen Mutti (jota minä käytin).

Makeutta tomaattikastikkeeseen tuo porkkana ja lisämakua perusyrtit basilika ja persilja. Kursailematon ja simppeli kastike on suolaton. Tarvitset siis yksinkertaiset ainekset, mutta kunnolla aikaa. Kastikkeen hauduttelun lomassa sinulla on aikaa kolmisen tuntia järjestellä viime kesän lomakuvat, torkkua kissa kainalossa ja soittaa kaverille. 

Toki voit myös jatkaa keittiössä mekkalointia ja tehdä nämä tofu-pinaatticannelonit. Olin henkisesti valmistautunut siihen, että cannelonien valmistus olisi työläs ja aikaa vievä savotta. Se oli harhaluulo etenkin, koska canneloniputkelot tulivat paketista ja tomaattikastike oli edellispäivän keittelyiden ansiosta valmiina.  Loppujen lopuksi kyseessä on varsin helposti toteutettava ruoka. Tofu muistuttaa tässä yllättävän paljon ricottajuustoa. Mukana oleva pinaatti vahvistaa mielikuvaa. Muista jakaa kastiketta putkiloiden päälle avarakätisesti, sillä ruuan mehevyys on suorassa suhteessa kastikkeen riittävään määrään. 

TOFU-PINAATTICANNELONIT (4 annosta)

1 pkt valmiita canneloniputkia
lempitomaattikastikettasi (Tarvitset noin litran verran. Ohje omatekoiseen marinarakastikkeeseen cannelonireseptin jälkeen.)
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä paistamiseen
1 pkt hampputofua
250g tuoreita pinaatin lehtiä
2 dl kasvikermaa
puolikkaan sitruunan mehu
1 tl rakuunaa (lisää halutessasi myös muita yrttejä, kaikki italialaiseen keittiöön viittaavat sopii)
valkopippuria
suolaa
oluthiivahiutaleita (jos niin tahdot)


  1. Tee oma marinarakastike tai osta kaupasta.
  2. Pilko sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä korkealaitaisessa pannussa.
  3. Lisää huuhdotut ja pilkotut pinaatinlehdet. Sekoittele lastalla.
  4. Kuivaa tofun nesteet talouspaperilla puristelemalla. Hienonna tofu sitten haarukalla pieneksi ja lisää pannulle.
  5. Anna pinaatti-tofuseoksen muhia pannulla, kunnes pinaatti on pehmennyt. 
  6. Lisää kasvikerma, sitruunamehu, rakuuna, valkopippuri ja suola. Mausta tarpeeksi reippaasti, uunissa maut tasaantuu.
  7. Levitä laakean uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta.
  8. Täytä cannelonituubit pinaatti-tofuseoksella. Homma käy pastaputkilon koosta riippuen näppärimmin joko veitsen kärjellä tai pikkulusikalla tökkimällä.
  9. Peitä vuoan pohja tomaattikastikkeella. Täytä se sitten täytetyillä canneloniputkiloilla ja peitä ne kerroksella tomaattikastiketta. Älä nuukaile kastikkeen kanssa, sillä sitä haihtuu uunissa. 
  10. Laita vuoka puoleksi tunniksi 225 asteiseen uuniin.
  11. Ripottele lopuksi päälle oluthiivahiutaleita, jos parmesaanimaisuutta kaipaat.


Tämä on sitten teille oman elämänne Bree van der Kampit (ja ne, joilla on kolme tuntia luppoaikaa omistautua autenttisen italialaisen tomaattikastikkeen kokoonkeittelyyn). Mä tein tätä vähän runsaamman erän, jotta saisin sitä pakastimeen. Vaan niinhän siinä sitten kävi, että cannelonivuokaan hurahti kastiketta jo noin litran verran.

MARINARAKASTIKE (n. 2 litraa)

2 sipulia
7 valkosipulin kynttä 
oliiviöljyä
4 purkkia säilöttyjä luumutomaatteja tai tomaattimurskaa
1 porkkana
rouhittua mustapippuria
1 ruukku tuoreita basilikan lehtiä
½ ruukku persiljan lehtiä
3 laakerin lehteä


  1. Pilko sipuli ja viipaloi valkosipulin kynnet.
  2. Kuullota sipulit kattilassa oliiviöljyssä.
  3. Lisää tomaatit ja raastettu porkkana sekä rouhi sekaan mustapippuria.
  4. Anna hautua matalalla lämmöllä poristen 30 minuuttia.
  5. Lisää yrtit, alenna taas hieman lämpöä ja anna muhia pari tuntia.
  6. Sekoita välillä!
  7. Ota laakerinlehdet pois ja päräytä kastike sauvasekoittimella tasaiseksi.
  8. Käytä kastiketta pastaan ja pitsaan. Voit myös pakastaa sitä.


2 kommenttia:

  1. Hyvä idea tehdä ruokaa valmiiksi. Itse en saanut koskaan aikaiseksi vaikka ekan kohdalla se olisi kyllä ollut tarpeen. Virtaa antavien pähkinöiden ja kuivahedelmien hankkimista varastoon suosittelen myös! ovat tosi käteviä jos sattuu vaikka juoksuttava tapaus syntymään.
    Maukkaan kuuloinen ruoka!

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Kerään pähkinöitä varastoon kuin orava:)

    VastaaPoista