torstai 13. maaliskuuta 2014

Matchakakut

Tällaista jälkeä syntyy, kun Hanna-täti menee Japaniin. Näissä kakuissa/kekseissä on pohjana Hanna-tädin kakkujen taikina, vegaanisena versiona, ja lisänä matcha-jauhetta, tuota Japanin suurinta lahjaa maailmalle sitten Hello Kittyn.

Matcha = pulveriksi jauhettuja teenlehtiä. 

Helsingissä on teenharrastajille jo mukavasti teehuoneita ja puoteja. Meikäläisen suosikki numero yksi on Teehuone Pieni Kilpikonna Arkadiankadulla. Siellä teehen suhtaudutaan ihailtavalla pieteetillä ja asiantuntemuksella ja valikoima on huima. Teet saapuvat tuottajilta oman maahantuonnin vuoksi nopeasti, ja omat ostokset saa mukaan pusseissa, joihin on merkitty muun muassa teen korjuuaika ja –paikka. Joillekin teen satokausi ja korjuupaikka kertovat jotain teestä itsestään, mutta minä paremman ymmärryksen puutteessa lähinnä fiilistelen esimerkiksi lyhyttä informaatiota "Fujian, 2013" tähän tapaan: ”Uuuh aaah, jasmiiniteetä Fujianin maakunnan sumuisilta, aamukastetta helmeileviltä rinteiltä. Poimittu vuonna 2013 lintujen laulaessa ja juoksevan veden solistessa Tao Taon kotipolun viereltä… Lisäksi, Pieni Kilpikonna tarjoilee teet Gongfu-haudutuksina, mikä erottaa paikan myös siltä osin muista kaupungin teehuoneista.

Eerikinkadun Théhuoneen teetarjonta on myös upea. Ihan vaan piipahtamaan tullut ajautuu innostuksen valtaan teekatalogia selatessaan ja poistuu usein myymälästä heilutellen kassissaan löytämiään aarteita. Théhuone on pieni mutta suosittu paikka. Siksi teetä ja sympatiaa hakeva voi toisinaan kohdata täysinäiset pöydät.

Kulman takana Fredalla on The Ounce. Kadulta on mukava astua teehuoneen viktoriaaniseen aikapoimuun ja kulauttaa pikkukannullinen teetä. Paikan ilmapiiri ja sisustus imee puoleensa steampunk-henkistä nuorisoa silintereineen ja pitseineen, joten hetkittäin saattaa luulla joutuneensa keskelle jotain hillittyä pukunäytelmää. 

Myös Kluuvin Chayassa tekee mieltäylentäviä löytöjä sekä teen että haudutuskamppeitten osalta. Hyllyillä on nuuskittavaksi monen sortin maustettua teetä. Pitkään luulinkin, että siellä on myynnissä vaan maustettua teetä, kunnes vastikään hokasin, että heidän valikoimansa jatkuu tiskin takana. 

Kunnon teetä ja teekulttuuria löytyy, kun tietää, mistä hakea. Vaan jotain puuttuu. Olen huomannut, että teen kanssa on usein mukava natustella jotain pientä, mutta tarjoilut ovat enimmäkseen ei-vegaanisia. Olen havitellut matchalla maustettua kakkua (joka kyllä muistuttaa keksiä) jo niin pitkään, että nyt piti ryhtyä toimeen. Pehmeissä ja mureissa kakkusissa maistuu matcha vain vienosti, ettei se jyrää alleen teen omia aromeja. 

Itse tykkään 15 minuuttia uunissa paistuneista kakuista, mutta Virallinen Valvoja siitä erästä, joka oli uunissa 20 minuuttia. Kokeile itse, mutta se on varma, että pienet taikinapötkön päistä tulleet kakkuset kärtsäsivät ja niissä matcha maistui jo kitkerältä. Valvo siis nenä uuninluukulla, ettei vihreistä kakuista tule vahingossa ruskeita.

MATCHAKAKUT, n 40 kpl

5 dl vehnäjauhoja
3 dl perunajauhoja
2 rkl hyvälaatuista matchajauhetta 
2 tl leivinjauhetta
200 g huoneenlämmössä pehmennyttä vegaanista margariinia, esim. sinistä Keijua
1 prk Sunnuntai kuohkea vispiä
2 dl tomusokeria


 1. Sekoita jauhot, matcha ja leivinjauhe kulhossa keskenään.
 2. Vispaa pehmeää margariinia, sokeri ja Sunnuntain kuohkea vispiä sähkövatkaimella 5 minuuttia (vispin ei ole tarkoituskaan muuttua nyt vaahdoksi).
 3. Lisää jauhoseos siivilän läpi margariiniseokseen. 
 4. Kääntele aineksia pehmeästi ensin jollain sekoitusvälineellä ja lopuksi kädellä, että saat tasaisen massan.
 5. Ota kaksi palaa kelmua (n. 40 cm pitkää).
 6. Asettele puolet taikinasta pitkittäissuunnassa kelmulle ja muotoile siitä tasainen, parikymmentä senttiä pitkä harkko käyttämällä kelmua hyödyksesi. Taikina tarttuu käsiin, mutta kelmun kanssa saat siistin pötkön.
 7. Toista toisen taikinapuolikkaan ja kelmun kanssa sama.
 8. Laita taikina jääkaappiin muutamaksi tunniksi.
 9. Kun taikina on kovettunut, avaa kelmut ja leikkaa harkoista n. 1 cm paksuisia siivuja ja laita ne pellille.
 10. Paista 185 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. 
 11. Valmista kannullinen teetä ja unohda turmeltunut maailma.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti