perjantai 21. kesäkuuta 2013

Mittumaarin mahtavat vegaanimakkarat

Reissuruunat ovat palanneet Lapin leveysasteilta kotiin. Kolusimme puolitoista viikkoa Suomea Kuusamosta pohjoiseen ja vähän Norjankin puolella kurvailtiin. Summamutikassa matkustamiseen kuuluu se, ettei ole suunnitelmia, joita noudattaa tai joista poiketa. Kaikkialle päädyttiin, minne pitikin. 


Vegaaninen maggara purettuna osiin.




Tuntureita, torppia, taidetta. Seitoja, staaloja ja saamenmaata. Matkaan kuului toki myös Sodankylän elokuvajuhlat. Vaikka 3400 kilometriä on pitkä pätkä tietä, matka taittui kepeissä, joskin hieman riehaantuneissa tunnelmissa. Kasettisoittimessa ryskyi yours trulyn kaksikymmentä vuotta vanhat punk-kasetit, joiden lomaan Virallinen Valvoja välillä esitti ukulelella tai tinapillillä omaa tulkintaansa. 


Ukemies iskee Utsjoelle.
Matkanteon ohessa kuvasimme pohjoisen autioituneita tiloja ja tupia, joissa pöly oli laskeutunut jo vuosia sitten. 





Autioituneissa taloissa on samanaikaisesti jotain karmivaa ja samalla haikeaa. Miksi joidenkin autiotalojen lähellä tuntuu ihan pahalta, joidenkin normaalilta? Mihin meni se lapsi, jonka lelut jäivät vanhan talon lattialle? Kuinka pitkä aika kuluu ikkunaverhojen hapertuessa itsestään riekaleiksi? 

Trangialla lämmitetty purkkiruoka piti meidät hyvin liikkeessä, mutta mitään kokkausintoa se ei minussa herätä. Omalla keltaisella keittiöjakkaralla ideat ja se tekemisen tarve kehkeytyy. Tänään pyöräytetyt vegemakkarat saavat huomenna, juhannuksena, grillikierroksen jälkeen sinappihunnun. 


Taianomaista keskikesää kaikille neiti kesäheinille ja juhannusjusseille!


Vegaanimakkarat
8-10 kappaletta

5 dl gluteiinijauhoja
1 dl ravintohiivahiutaleita
1 dl garam- eli kikhernejauhoja
1 ½ rkl kasvisliemijauhetta
1 ½ rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
½ rkl jauhettua punapippuria
2 tl fajita-maustetta
1 tl toscanan yrttiseosta
1 tl savupaprikajauhetta
(pieneksi silputtuja yrttejä, esim. oreganoa, basilikaa ja persiljaa)
0,5 dl kylmää vettä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tamari- tai soijakastiketta 
1 rkl tomaattipyrettä

Valmistus:

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Sekoita märät aineet keskenään. Muista lisätä vesi kylmänä.
  3. Yhdistä lasi- tai keramiikkakulhossa. Tämä on sisäsiistein tapa. Muovikulhoon voi taikina tarrata.
  4. Sekoita haarukalla kaikki hyvin sekaisin. Jos taikinassa on kuivia kohtia, lisää ruokalusikallisittain vettä.
  5. Kun taikina on sekoitettu, ota esiin pelti ja foliota.
  6. Ota taikinaa noin kourallinen ja muotoile siitä pötkylä n. 30 senttimetrin kokoisen foliopalan alareunan tuntumaan. Makkaraa ei tarvitse vaivata ja stailailla kauniiksi, kunhan on edes etäisesti makkaran mallinen.
  7. Kääri makkara foliorullaan ja käännä rullan päät kiinni.
  8. Toista tämä sama, kunnes taikinasi on nätisti foliokääryleissä.
  9. Pistä foliohattuihin sullotut wurstit 175 asteiseen uuniin paistumaan. Paistoaika noin 1 tunti 15 minuuttia.
  10. Uunin jälkeen voit käyttää makkaroita ruuanlaitossa tai syödä sellaisenaan. Grillauksessa ovat tietysti ihan päihittämättömiä. 
  11. Säilytä jäähdytyksen jälkeen jääkaapissa.

P.S. Gluteiinijauhot, gramjauhot, savupaprikajauheet jne. löytyy mm. Punnitse ja Säästä-kaupasta. Fajita-mausteseosta on mm. loistavalla Suma-merkillä. Fajita-mausteet teet kyllä helposti itsekin. Ainekset ovat paprikajauhe, oregano, suola, valkosipulijauhe, chili, sitruunankuori, muskotti ja kaneli.

2 kommenttia:

  1. Taas yksi ihana seitanohje! Just tilitin sitä kuinka saamaton olen seitanin suhteen. Nyt täytyy kyllä kokeilla! Noissa näyttää myös koostumus tosi hyvältä. (Ja hei, kas kuinka pieni maailma: ukulelea soitteleva Virallinen Valvoja näyttää epäilyttävästi 2000-luvun alun kommuunikämppäkaveriltani!)

    VastaaPoista
  2. Haahaa, onpas hauska homma, ukulelehäiskä taitaa todellakin olla entinen kämppiksesi! Lähettää terveisiä!

    VastaaPoista