torstai 18. heinäkuuta 2013

Lehtikaalin hieroskelua

Siihen nähden millainen helmi lehtikaali on vihannekseksi, sitä on luvattoman vaikea löytää kaupoista. Englannissa vietettyinä vuosina se kuului ostoskassin perusjuttuihin, mutta Suomessa hiipui pelkäksi muistoksi. Ravitsemuksellisesti loistavaa lehtikaalia soisi syövänsä useammin, minkä vuoksi siihen aina törmätessään tarraa tiukasti kiinni.


Lehtikaali, syyttä suotta niin harvinainen kaupoissamme.

Raakana lehtikaalin lehdet ovat hiukan kitkerää ja hampaille työlästä tavaraa. Sen vuoksi lehdet pehmitetään salaattia varten antamalla niille kunnon hieronta. Sitä varten tarvitset muutaman aineksen. Kaikkein yksinkertaisinta on käyttää vähän suolaa ja sitruunamehua, joiden avustuksella lehdet pehmentyvät. Suola ja sitruunamehun happo hajottavat lehtikaalin soluseinää, jolloin lehden rakenne pehmittyy ja makukin makeutuu.

Ota lehdistä ihan ensimmäiseksi lehtiruodit pois. Pilko lehdet pieneksi suupalan kokoiksi paloiksi joko veitsellä tai repien. Laita lehdet kulhoon suolaripauksen ja sitruunamehun kanssa. Yhteen lehtikaalipuskaan tarvitset vain ½ tl suolaa ja 1 rkl sitruunamehua. Anna kaalille kyytiä samaan tapaan kuin hieroisit kaverisi hartioita. Kyllä, kaalikin tarvitsee rentoutusta. 

Viiden minuutin hieronnan jälkeen kaalimäärä on kutistunut ja rakenne on pehmeämpi. Maistele kaalia, jotta tiedän, milloin lopettaa. Se on valmista kun se maistuu hieman makealle ja siitä irtoaa nestettä. Lisää oliiviöljy ja hiero se vielä hyvin lehtiin puristelemalla. Siinä se.

Tämän jälkeen voit lisäillä salaattiin muut haluamasi ainekset ja jonkun sortin kastikkeen. Alla kesäisiin grillailumeininkeihin sopiva vihreä lisukesalaatti:

Lehtikaalisalaatti kapriksilla 
neljälle

1 lehtikaali
4-5 rkl kapriksia
2 varhaissipulia varsineen
½ kurkku
1 kourallinen kuorellisia manteleita
suolaa

Kastike:
2 rkl maapähkinätahnaa (makeuttamatonta)
2 rkl siirappia
3 rkl sitruunamehua
1 rkl oliiviöljyä
muutama pikkuhyppysellinen cayennepippuria
suolaa
mustapippuria

Valmistus:

  1. Laita mantelit likoamaan veteen edellisenä päivänä.
  2. Pese lehtikaali ja poista lehtiruodit.
  3. Pilko lehdet pieneksi ja laita ne kulhoon.
  4. Tee kastike pikkukipposessa.
  5. Kaada kastike lehtien sekaan ja hieroskele lehdet pehmeiksi kastikkeen kanssa (ks. ennen reseptiä oleva ohje).
  6. Huuhtele lionneet mantelit ja pyöräytä niihin hieman suolaa.
  7. Kun lehdet ovat pehmenneet (vaatii useamman minuutin hieronnan), pilko muut ainekset ja lisää ne joukkoon.


3 kommenttia:

  1. Mainosta hiukan: mistä löysit lehtikaalia?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kampin K-marketissa oli ja tänään näin myös Citymarketeissa. Eli mitä laajempi hevi-osasto, sen paremmat tsäänssit.

      Poista
  2. Kiitos! Viime kesänä kaverin palstalla kasvoi jaettavaksi asti, mutta tänä vuonna pitää mennä kaupoista metsästämään.

    VastaaPoista