torstai 11. heinäkuuta 2013

Kananmunatonta leivontaa

Kananmunia on käytetty pitkään leivonnassa ja vähemmälle huomiolle ovat jääneet ne kasvipohjaiset aineet, joilla munat voi korvata. Hyvä uutinen onkin, että munat eivät ole ollenkaan niin tarpeellisia kuin monet leivontareseptit antavat ymmärtää. Tämän postauksen tarkoitus on koota yhteen yleisimmin leivonnassa käytetyt aineet, joilla onnistut leivonnassa ilman kananmunaa. 



Leivottaessa kananmunia käytetään enimmäkseen kuohkeuttajana, kohottajana, saostajana ja sitomaan muita aineita toisiinsa. Perinteisesti kakuissa, pannareissa, muffinsseissa ja kekseissä käytetään kananmunaa juuri noiden ominaisuuksiensa vuoksi. 

Tässä muutamia esimerkkejä kasvipohjaisista ruoka-aineista, joita voit käyttää kananmunan sijasta. Mittasuhteet ovat viitteellisiä.

I wish one day one chicken can't stand being a victim like all her ancestors any more. It's payback time gluttons!
- Mauro Gatti


Banaani: Muussattu banaani sopii hyvin sitovaksi aineeksi kosteisiin leivonnaisiin kuten muffinsseihin tai browneihin. Banaani toimii myös saostajana, mutta nostattavia vaikutuksia sillä ei ole, joten banaanin kanssa leivottaessa muista käyttää myös leivinjauhetta. Kolme ruokalusikallista muussattua banaania korvaa yhden munan. Banaanista jää makua, joten kannattaa käyttää sellaisissa ohjeissa, mihin banaanin maku sopii.

Omenasose: Toimii samalla tapaa kuin banaanisose. Kolme ruokalusikallista korvaa yhden munan. Käytä leivinjauhetta saadaksesi nostetta leipomukseesi.

Soijajogurtti: Noin 0,5 dl jogurttia korvaa yhden kananmunan. Toisin kuin hedelmäsoseet, vegaaninen jogurtti ei jätä makua itsestään. Siinä ei ole kohottavaa ominaisuutta, joten leivinjauhe hoitaa sen osuuden. 

Silken tofu: Noin puoli desiä sileäksi sekoitettua pehmeää tofua korvaa yhden munan. Sopii mainiosti kakkuihin, piirakoihin, mousseen ja vanukkaisiin.

Kikhernejauho eli gramjauho: Toimii sekä sitovana aineena että kohottajana. Yhden munan korvaa kolme ruokalusikallista jauhoja sekoitettuna kolmeen ruokalusikalliseen vettä. Sekoita vesi ja jauhot keskenään hyvin sekaisin. Kikhernejauhoa löytyy mm. ekokaupoista.

Soijajauho, maissijauho & perunajauho:  1 rkl soijajauhoja sekoitettuna pariin ruokalusikalliseen vettä  korvaa yhden kananmunan.

Pellavansiemenet: Käytä yksi ruokalusikallinen (huolella) sekoitettuna kolmeen ruokalusikalliseen vettä korvaamaan kananmuna leivissä, kekseissä ja muissa leivonnaisissa, missä on vähän rouheisempi koostumus.

Agar Agar: Tämä on merilevästä tehty kasvipohjainen hyytelöimisaine, jota voi käyttää esimerkiksi hyytelöihin ja juustokakkuihin.

Rasvainen kookosmaito (full-fat): Paksua ja rasvaista kookosmaitoa voidaan käyttää korvaamaan kananmunan keltuainen. Jäätelöissä vatkattu munankeltuainen antaa rakennetta ja paksuutta jäätelömassaan. Kookosmaidolla voit korvata sekä munan että kerman. Määrä riippuu reseptistäsi.

Cashewpähkinät: Cashewpähkinöitä liotetaan muutama tunti, jonka jälkeen ne hurautetaan tehosekoittimella tasaiseksi kermaksi. Pähkinät ovat salainen ainesosa, joka ei paljastu mausta. Käytetään korvaamaan munan keltuaiset. Sopivat mainiosti mm. juustokakkuihin, jäätelöön ja kermaisiin täytteisiin.

Onko muita kikkakolmosia hihassa? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti