tiistai 12. maaliskuuta 2013

Kreikkalaiset jättipavut


Gigantes Plaki on kreikkalainen papuruoka, jota tarjotaan traditionaalisesti pieninä mezeannoksina. Suosittelen plakia myös pääruuaksi, koska enempi parempi silloin kun joku on todella hyvää. Kreikkalaiset pistävät plakin pöytään jäähtyneenä, jopa kylmänä. Voin kertoa, että kyllä tuo maistuu myös kuumana.

Pavut ovat mezemenun jättiläiset fyysisesti ja makunsa puolesta.


Jos nyt oikein haluaa hulluilla kreikkalaisella perinneruualla, voi:
  • kasata sitä uuniperunan päälle;
  • levitellä rapeaksi paahdetun, täysjyväisen leipäviipaleen päälle;
  • nautiskella siitä runsaan vihersalaatin kanssa tai
  • syödä sitä yhdessä muhevien kukkakaalipihvien kanssa.


Kreikkalaiset jättipavut eli gigantes plaki
4 mezekokoista annosta, pääruokana kahdelle

400g tomaattimurskaa
2 sellerinvartta
1 iso porkkana
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
3 vihreää pepperonia
2 tl kapriksia
3 rkl tomaattipyrettä
2,5 tl punaviinietikkaa
puolikas nippu persiljaa
nippu tilliä
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä

Valmistus:

  1. Pilko porkkana ja sellerinvarret hyvin pieniksi kuutioiksi. Tee sama sipulille ja valkosipulille.
  2. Ota käyttöön iso pannu (wokkipannu toimii hyvin).
  3. Kuullota sipulia oliiviöljyssä pienellä lämmöllä noin 5 minuuttia. Lisää loppupuolella valkosipuli ja jatka kuullottamista pari minuuttia.
  4. Lisää pannulle porkkana, selleri, tomaattimurska, tomaattipyree, kaprikset ja vihreät pepperonit (viipaloituna).
  5. Laita kansi päälle ja hauduttele parikymmentä minuuttia. Pistä tässä vaiheessa myös uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
  6. Heitä pannulle vielä huuhdotut pavut, suolaa ja mustapippuria sekä hienonnettu tilli ja persilja.
  7. Sekoita.
  8. Kaada seos kannelliseen uunivuokaan ja lorauta päälle oliiviöljyä.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa erittäin hyvältä! Papuruoat ovat yksi suosikeistani ruokaa tehdessä. Niistä saa pyöryköitä, pihvejä, muhennoksia, patoja.. Lähes mitä vain! :)

    http://lifetastesgood-nanne.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. No sepäs se, taipuvat kyllä moneen! Aika harvoin vaan tulee ryhdyttyä liottelu-keittelykaavan kautta niitä valmistamaan. Ruuan suunnittelu edellispäivänä on monesti liian ylivoimaista, joten purkkipavut pelastaa :).

    Mainio blogi sulla, kävin heti tutustumassa!

    VastaaPoista