lauantai 10. elokuuta 2013

Parsakaalia inkivääri-valkosipulikastikkeessa

Onko teille käynyt niin, että joku tajuttoman hyvä, toisen tekemä ruoka on jäänyt kummittelemaan? Sitä kahlaa nettiä vimmalla ja koettaa löytää reseptiä, joka materialisoisi makumuistiin vangiksi jääneen haamun uudelleen lautaselle. Muistelen haikeudella erästäkin raakamokka-appelsiinikakkua ja etsin hyppysiini taikaa, jolla valmistetaan se juuri oikeanlainen vegaaninen tiramisu. Monta yritystä on takana myös kiinahenkisen valkosipuli-inkiväärikastikkeen kanssa.


Wokki ja kiireinen kokki selviävät tästä alle kymmenessä minuutissa.

Olin vuonna 2002 töissä nudistikylpylässä, Brightonissa missäpä muualla. Tehtäviini kuului kaikenlainen yleinen hääräys vastaanottotiskin takana, mistä myös pienimuotoista evästä sai ostaa. Respakahvion ruuat olivat sorttia paahtoleipä marmeladilla ja oxo-lihalientä, joita aataminasuiset miehet (niin, naisiahan ei siellä käynyt) tilailivat huikopalakseen. 

Yksi työkavereistani oli kiinalainen mimmi, jolla oli aina hyvännäköiset eväät matkassa. Itse mussutin työpaikan paahtoleipäpussista nälkääni. Kerran tyypillä oli eväsrasiassaan vegaanista ruokaa, jota ystävällismielisesti (säälistä?) tarjosi minulle. Se oli parsakaalia erittäin yksikertaisesti inkiväärisuikaleiden, valkosipulimurskan ja soijakastikkeen vauhdittamassa soossissa. Nuo maut kietoutuivat suloisesti kieleni ympärille ja muistan sen vielä elävästi.

Olen varma siitä, että kastike on maailman yksinkertaisin tehdä ja raaka-aineet ovat yhden käden sormilla laskettavissa. Jostain syystä en vain saa sitä oikeaa makua enkä koostumusta aikaiseksi, vaikka hyvää onkin joka kerta tullut. Yrityksen puutteesta ei voi syyttää, monen monta kiinalaista ”parsakaalia inkivääri-valkosipulikastikkeessa”- reseptiä on kokeiltu. Olisiko tyyppi livauttanut natriumglutamaattia sekaan?

Tällä kertaa käytin myös misoa parsakaalin maustamisessa. Ne jotka rakastavat inkiväärin, valkosipulin ja chilin yhdistelmää, tulevat ahmimaan kokonaisen parsakaalin yksin. Tämä ruoka toimii lisukkeena tai pääruokana. Keittele parsakaalin kanssa riisiä, spelttiä tai vastaavaa. 

Näin se käy:

Parsakaalia inkivääri-valkosipulikastikkeella

1 parsakaali
2 valkosipulin kynttä
½ - 1 punaista chiliä
raastettua inkivääriä oman maun mukaan
1 rkl misotahnaa (shiro miso on tähän ykkönen)
braggia tai soijakastiketta
n. 1 dl vettä
öljyä paistamiseen


  1. Kiehauta wokkipannussa pieni tilkka vettä.
  2. Laita palasiksi pilkottu parsakaali kiehumaan viideksi minuutiksi. Huom. Vesi ei peitä parsan paloja kokonaan.
  3. Kaada vesi pois ja kuivaa pannu.
  4. Laita n. 1 tl öljyä wokkiin ja kuumenna.
  5. Lisää raastettu inkivääri, puristettu valkosipuli ja viipaloitu chili.
  6. Sekoittele koko ajan ja lisää tilkka vettä öljyn kadottua.
  7. Jatka veden lisäämistä aina pienissä määrissä, kunnes olet paistellut aromeja parisen minuuttia.
  8. Lisää pannulle misotahna ja taas tilkka vettä. Lisää aina vettä sitä mukaa, kun koostumus on liian tönkköä. Kastikemäärän tulee kuitenkin olla pieni, eli älä laita vettä liiaksi.
  9. Sekoita ihan tasaiseksi ja ota levy pois päältä.
  10. Lisää braggia tai soijakastiketta vähän. Huomaa, että misotahnassa on suolaa, mutta sen määrä vaihtelee merkistä riippuen. Itselle ½ rkl braggia riitti tosi hyvin.
  11. Kun kaikki ainekset on pannulla, sekoita vielä kunnolla, että kastike on tasaista. Lisää parsakaalinpalat ja kääntele niitä pannulla niin, että maustuvat yltä päältä.
  12. Syö ja ajattele samalla nudistikylpylän keski-ikäisiä karvaisia miehiä.


2 kommenttia:

  1. Heippa! Hyvän näköinen ohje ja blogi! En voi uskoa että olen missannut niin monta hyvää reseptiä joita löydän blogistasi! uusi seuraaja ilmoittautuu nyt!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Liisa, toivottavasti olet vielä kuulolla! Kuten tuoreimmasta postauksesta huomaat, tämä blogi oli jokusen kuukauden horteessa, mutta nyt taas hyrähtänyt käyntiin. Tervetuloa seuraajaksi :)

      Poista