lauantai 18. toukokuuta 2013

Nokkoskeitto *DeLuxe*

Kaupunkimaastossa saa usein ensin löytöretkeillä hieman, ennen kuin sellaiset apajat löytyvät, mistä uskaltaa kerätä. En halua keräillä kovin läheltä teitä, minkä vuoksi pitää mennä isoille viheralueille ja metsiin. Siellä taas on joukoittain koiranulkoiluttajia, joten polkujen varsiltakaan ei kannata poimia. Keräilijä hortoilee siis vaikeakulkuiseen pöpelikköön ja toivoo löytävänsä jotain syötäväksi kelpaavaa.


Wild thing, you make my heart sing!


Tänä keväänä olen viimein bongannut hyvät nokkospuskat melko läheltä kotia. Nokkosta on siksi näkynyt lautasella viime päivinä monessa muodossa: pastakastikkeena, muhennoksena ja keittona. 

Tämä nokkoskeitto esimerkiksi on sellainen soppa, jolla voi elvistellä villiruokaa tuntemattomien seurassa. Maku on edelleen ”terveellisen vihreä”, mutta kevyellä ja raikkaalla tavalla, ei sellaisella AIV-rehu tyyppisellä tavalla.

Nokkoskeiton resepti (ei-vegaanisena) oli muutama vuosi sitten Vihreässä Langassa. Kiitos Saara Törmälle inspiratsuunista!

No niin, menkäähän mettään (ja muistakaa hanskat & sakset)!

Nokkoskeitto
4 annosta

2 kourallista ryöpättyjä nokkosia
2 rkl öljyä
1 sipuli
½ dl vehnäjauhoja
8 dl kasvimaitoa
2 dl kasvikermaa
200 g (1 pussi) pakasteherneitä
4 tl kasvisliemijauhetta
noin 1 tl suolaa
1 tl piparminttua
¼ tl mustapippuria
1 dl tilliä silputtuna
1 rkl luomusitruunan mehua

  1. Poimi nokkoset. (Nuorista nokkosista voi käyttää koko kasvin, varttuneemmista n. seitsemän senttiä kasvin kärjestä.)
  2. Ryöppää nokkosia viitisen minuuttia ja valuta vesi pois.
  3. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä kuutioitu sipuli.
  4. Lisää vehnäjauhot ja sekoita kunnolla. Lisää maito, kerma ja kasvisliemi.
  5. Anna kiehahtaa.
  6. Lisää nokkoset, herneet, piparminttu ja pippuri.
  7. Soseuta keitto ja kuumenna taas.
  8. Lisää keiton sekaan silputtu tilli ja sitruunamehu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti