keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Vegan MoFo, day 2! Makumuisto lapsuudesta

Monet meistä 80-luvulla herkät lapsuuden vuotensa viettäneistä muistavat tuon ajan jostain muusta kuin kulinaristisesta ilottelusta. Pöydässä oli usein perunoita ja ruskeaa kastiketta. Muita vakioruokia olivat perunat ja jauhelihakastike, perunat ja valkokastike, perunat ja perunat ja perunat. Lisäksi saimme lappaa jauhelihakeittoa ja jauheliha-makaronimössöä aika ankarasti. Kun aloin vuonna 1993 kasvissyöjäksi, huolestunut luokkatoverini totesi, etten nyt enää voisi edes syödä makaroniakaan. Ai miksi? ”Koska siinä on jauhelihaa!”

Kouluruokailussa mimosanherkkiä mieliämme vavahduttivat myös sellaiset elämykset kuin kinkkusipatti, nakkisipatti ja sianlihaVATKULI. Mikä oli se mysteeriainesosa, joka teki noista niin pahanmakuisia? Pieni purskaus keittäjän oksennustako?

Vegan MoFo:n tämän päivän tehtävänä luoda uudelleen joku lapsuudesta tuttu ruoka. (Recreate a meal from your childhood.)  Tämän intron jälkeen kaikki ovat nyt taatusti innoissaan ja odottavalla kannalla!



Olkaa hyvä, tässä teille tilliliha revamped! Tillisoija eli Tillis! Pillilihatraumat olkoon iäksi pois pyyhityt, sillä vegaaninen tillis on oikeasti makoisaa! Sitruuna, tilli ja kaurakerma on ilmiselvästi toimiva makuyhdistelmä, mutta ainakaan minä en ole tullut koskaan ajatelleeksi tehdä niistä kastiketta tällä tavoin.

Rajasin Jaakko Kolmosen kuvasta pois.

Uusi uljas sukupolvi piti tilliksestä ja halusi vielä lisääkin. 


Rohkeutta ystäväni, ryhdy toimeen ja et pety!

Tarvitset:

70g soijapaloja (kuivana)
4 pientä porkkanaa
1 sipuli
4 sitruunaviipaletta
6 laakerinlehteä
10 mustapippuria
kasvislientä
soijakastiketta
2 rkl sokeria
iso tillinippu
1 dl kaurakermaa
suurusteeksi perunajauhoja tai vastaavaa
suolaa
perunoita

1. Laita perunat kiehumaan.
2. Keitä soijapalat pussin ohjeen mukaan kasvisliemessä ja soijakastikkeessa.
3. Kun palaset ovat valmiit, siivilöi palat keitin liemestä erilleen. Säästä liemi.
4. Laita korkealaitaiseen paistinpannuun/paistokasariin kuutioitu sipuli, viipaloidut porkkanat sitruunasiivut, pippurit. laakerinlehdet ja sokeri. Kaada päälle n. 7dl keitinlientä. Keittele, kunnes porkkanat ovat pehmenneet ja kastikkeesta on haihtunut vettäkin parisen desiä pois.
5. Siivilöi liemi.
6. Säästä ne porkkanat, sipulit yms.
7. Suurusta siivilöity liemi.
8. Lisää siihen suolaa, soijapalat, tilli ja kaurakerma.
9. Sekoita ja anna tekeytyä viitisen minuuttia.
10. Tarjoile perunoiden, suolakurkkujen ja kastikkeessa kiehuneiden porkkanaviipaleiden kanssa.

Suomalaisten perinneruokien veganisointi onkin aika hauskaa. Mitä seuraavaksi? Lörtsyt, kropsut, rokka ja rönttönen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti