tiistai 25. kesäkuuta 2013

Lipstikkakeitto

Kun minusta nyt tänä kesänä on sukeutunut kaupunkiviljelijä, nappasin muutaman varren lipstikkaa viljelyksiltä. Sen jälkeen kuljeskelinkin koko päivän sormiani maanisesti nuuhkien. Lipstikan tuoksu on sellainen, että jos sitä myytäisiin parfyymipullossa, ostaisin. Lipstikka on voimakas ja aromikas maustekasvi, joka tekee kermaisesta keitosta luonteikkaan. Hyvällä tapaa. Erittäin.

Liemessä uusi paras ystäväni lipstikka. 

”Kesä on kerran kesässä, lipstikka monta kertaa.” – Vanha Pata <3 Kattilan sananlasku.

Lipstikkakeitto
1,5 litraa

2 varhaissipulia varsineen
2 valkosipulin kynttä
½ l tuoretta lipstikkaa 
1 ½ l vettä
kasvislientä tai kasvisliemijauhetta
4 perunaa (käytin vanhan sadon perunoita)
2 dl soijakermaa
3 rkl suurustamiseen sopivia jauhoja
öljyä


  1. Kuumenna kattilassa tilkka öljyä. 
  2. Kuullota hienonnettu sipuli, mutta ei vielä varsia. 
  3. Lisää pilkotut valkosipulin kynnet, silputtu lipstikka ja sipulin varret. Kääntele seosta, ettei se pala. Vähennä lämpöä.
  4. Lisää vesi ja kasvisliemi.
  5. Kuori ja pilko perunat, lisää ne keitokseen. Keitä hiljalleen kannen alla noin puoli tuntia.
  6. Sekoita jauhot kylmään vesitilkkaan ja lisää jauhosuurus keittoon. Keitä vielä hissukseen vielä puoli tuntia.
  7. Lisää loppuvaiheessa kerma.
  8. Soseuta keitto sauvasekoittimella.


sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Louhisaaren kesäinen juoma mustaherukan lehdistä

Mustaherukan lehdistä saa hienoaromista juomaa, joka sopisi liput liehuen esimerkiksi kesäjuhlien alkoholittomaksi vaihtoehdoksi. Maultaan sitä voisi kuvailla mustaherukkaiseksi simaksi. Juoma on heti valmista, mutta maku jalostuu ajan kanssa. 

Louhisaaren juoma on kohonnut maan maineeseen marsalkka Mannerheimin kotitalosta.

Tähän kesäjuomaan tulee sitruunankuorta, joten hanki ihmeessä luomusitruunat. Juomaa on mukavampi siemailla tietäen, ettei sinne ole liuennut normisitruunoiden kuorista vahaa ja kasvintorjunta-aineita.

Juoma muuten toimii todistetusti kelpo lantrinkina mustaherukkaiselle Riga Black Balsamille. Tämä on omien empiiristen kokeideni havainto.

Louhisaaren juoma
5 litraa

1 l mustaherukan lehtiä
1-2 luomusitruunaa
5 l vettä
400 g ruokosokeria
herneen kokoinen nokare hiivaa

Valmistus:

  1. Huuhdo mustaviinimarjan lehdet. 
  2. Pese sitruuna huolella, jonka jälkeen kuori ja viipaloi se.
  3. Kiehuta vesi ja kaada se lehtien ja sitruunoiden päälle.
  4. Lisää sokeri ja sekoita.
  5. Jäähdytä juoma kädenlämpöiseksi ja lisää siihen hiiva.
  6. Anna käydä vuorokauden.
  7. Siivilöi, pullota ja jäähdytä. 
  8. Juoma on valmista viikon päästä. Nautitaan kylmänä.


perjantai 21. kesäkuuta 2013

Mittumaarin mahtavat vegaanimakkarat

Reissuruunat ovat palanneet Lapin leveysasteilta kotiin. Kolusimme puolitoista viikkoa Suomea Kuusamosta pohjoiseen ja vähän Norjankin puolella kurvailtiin. Summamutikassa matkustamiseen kuuluu se, ettei ole suunnitelmia, joita noudattaa tai joista poiketa. Kaikkialle päädyttiin, minne pitikin. 


Vegaaninen maggara purettuna osiin.




Tuntureita, torppia, taidetta. Seitoja, staaloja ja saamenmaata. Matkaan kuului toki myös Sodankylän elokuvajuhlat. Vaikka 3400 kilometriä on pitkä pätkä tietä, matka taittui kepeissä, joskin hieman riehaantuneissa tunnelmissa. Kasettisoittimessa ryskyi yours trulyn kaksikymmentä vuotta vanhat punk-kasetit, joiden lomaan Virallinen Valvoja välillä esitti ukulelella tai tinapillillä omaa tulkintaansa. 


Ukemies iskee Utsjoelle.
Matkanteon ohessa kuvasimme pohjoisen autioituneita tiloja ja tupia, joissa pöly oli laskeutunut jo vuosia sitten. 





Autioituneissa taloissa on samanaikaisesti jotain karmivaa ja samalla haikeaa. Miksi joidenkin autiotalojen lähellä tuntuu ihan pahalta, joidenkin normaalilta? Mihin meni se lapsi, jonka lelut jäivät vanhan talon lattialle? Kuinka pitkä aika kuluu ikkunaverhojen hapertuessa itsestään riekaleiksi? 

Trangialla lämmitetty purkkiruoka piti meidät hyvin liikkeessä, mutta mitään kokkausintoa se ei minussa herätä. Omalla keltaisella keittiöjakkaralla ideat ja se tekemisen tarve kehkeytyy. Tänään pyöräytetyt vegemakkarat saavat huomenna, juhannuksena, grillikierroksen jälkeen sinappihunnun. 


Taianomaista keskikesää kaikille neiti kesäheinille ja juhannusjusseille!


Vegaanimakkarat
8-10 kappaletta

5 dl gluteiinijauhoja
1 dl ravintohiivahiutaleita
1 dl garam- eli kikhernejauhoja
1 ½ rkl kasvisliemijauhetta
1 ½ rkl sipulijauhetta
1 rkl valkosipulijauhetta
½ rkl jauhettua punapippuria
2 tl fajita-maustetta
1 tl toscanan yrttiseosta
1 tl savupaprikajauhetta
(pieneksi silputtuja yrttejä, esim. oreganoa, basilikaa ja persiljaa)
0,5 dl kylmää vettä
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tamari- tai soijakastiketta 
1 rkl tomaattipyrettä

Valmistus:

  1. Sekoita kuivat aineet keskenään.
  2. Sekoita märät aineet keskenään. Muista lisätä vesi kylmänä.
  3. Yhdistä lasi- tai keramiikkakulhossa. Tämä on sisäsiistein tapa. Muovikulhoon voi taikina tarrata.
  4. Sekoita haarukalla kaikki hyvin sekaisin. Jos taikinassa on kuivia kohtia, lisää ruokalusikallisittain vettä.
  5. Kun taikina on sekoitettu, ota esiin pelti ja foliota.
  6. Ota taikinaa noin kourallinen ja muotoile siitä pötkylä n. 30 senttimetrin kokoisen foliopalan alareunan tuntumaan. Makkaraa ei tarvitse vaivata ja stailailla kauniiksi, kunhan on edes etäisesti makkaran mallinen.
  7. Kääri makkara foliorullaan ja käännä rullan päät kiinni.
  8. Toista tämä sama, kunnes taikinasi on nätisti foliokääryleissä.
  9. Pistä foliohattuihin sullotut wurstit 175 asteiseen uuniin paistumaan. Paistoaika noin 1 tunti 15 minuuttia.
  10. Uunin jälkeen voit käyttää makkaroita ruuanlaitossa tai syödä sellaisenaan. Grillauksessa ovat tietysti ihan päihittämättömiä. 
  11. Säilytä jäähdytyksen jälkeen jääkaapissa.

P.S. Gluteiinijauhot, gramjauhot, savupaprikajauheet jne. löytyy mm. Punnitse ja Säästä-kaupasta. Fajita-mausteseosta on mm. loistavalla Suma-merkillä. Fajita-mausteet teet kyllä helposti itsekin. Ainekset ovat paprikajauhe, oregano, suola, valkosipulijauhe, chili, sitruunankuori, muskotti ja kaneli.

lauantai 8. kesäkuuta 2013

Jänkhälle lystin pithoon!

Huomenna Hopeanuolen (minun ja Virallisen Valvojan ilmastointiteipillä paikkaillun Escortin) keula kääntyy kohti pohjoista. Koko homma on jäänyt hivenen heikolle organisoinnille, eli matkasuunnitelmaa ei ole (enkä minä ole vielä pakannut omia kamojani!). Muutamat koordinaatit on kuitenkin pistetty mieleen: Pieni Karhunkierros Kuusamossa, pahennusta aikoinaan herättäneen taiteilijan Kalervo Palsan museoksi muutettu mökinrötiskö Kittilässä, elokuvajuhlat Sodankylässä, saamelaismuseo Siida Inarissa ja, ihan vaan koska voidaan, Utsjoki.  Meillä on myös matkaoppaana Suomen kalliomaalauksiin ja muinaisiin pyhiin paikkoihin johdatteleva kirja. Mihin lie hiidenkirnuun se meidät johdattaa?

Ruokapuoli pöhistetään Trangia-retkikeittimellä. Lomalaiset puhalsivat tänään myrskytuulena Punnitse ja Säästä-kaupan läpi ja pelmahtivat pihalle kahden kassin kanssa, joissa oli valmiita ja puolivalmiita vegaaniaterioita. Suuri papupata-rating siis luvassa.

Gasthaus Haltinmaa! Food Bar! (kuva 2012)

Tällä palstalla on hetken hiljaista, mutta palaamme juhannukseksi kaupunkiin ja kick-ass-vegaanisiin-mussuihin! Nauttikaahan kesästä täysin palkein! Ihanaa olisi, jos joku innostuisi vaikka postaamaan tänne oman kesäsuosikkireseptinsä!

Yours truly,
Pauliina

keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Ice ice baby: Ananasjäätee

Kävin jättämässä talviturkkini Vantaan Pikkukosken vietäväksi! Tässä sen kunniaksi ja hellekesän maljaksi helmeilevä drinkku jääteestä ja sitruunalimusta. Ohje on peräisin Pirkko Arstilan mahtavasta Teen ystävän kirjasta.


Southern belle.


Jäätee tehdään usein mustasta teestä. Mutta tämä ei ole sääntö. Voit yhtä hyvin tehdä jäisen kesäjuoman vaaleista, hapettamattomista teelaaduista, vihreästä teestä, maustetuista ja maustamattomista, yrttihaudukkeista, rooibosteestä jne. Pääsääntöisesti tee, josta tykkäät kuumana, on hyvää myös kylmänä. Käytä ehdottomasti irtoteetä, älä luokattomia tee(pöly)pusseja. Teen lehtien pitää päästä laajenemaan, että maut irtoavat.

Koska käsissäsi on joko erinomaisen makuinen juoma tai kitkerä myrkky, kiinnitä huomiota veden lämpötilaan ja haudutusaikaan. Jos haluat voimakkaampaa teetä, lisää lehtiä. Liian pitkä haudutusaika tai liian kuuma vesi ovat, kuten teen valmistuksessa aina, myös jääteen takuuvarmat pilaajat.

75 astetta
Valkoinen tee/ ½-10 minuuttia
Vihreä tee/ ½-3 minuuttia
Keltainen tee/ 2-3 minuuttia

85 astetta
Oolongtee/ 2-4 minuuttia

95 astetta
Musta tee/ 3-5 minuuttia
Puerhtee/ 3-5 minuuttia


Ananasjäätee
neljälle

1 l vettä
2-3 rkl mustaa teetä (Minä käytin kirsikoilla, rypäleillä ja appelsiinin kuorella maustettua Darjeelingteetä)
1 dl tomusokeria
2 tölkkiä ananaspaloja
Spriteä
jäitä
sitruunaviipaleita

Valmistus:

  1. Valmista tee normaalisti.
  2. Lisää tomusokeri.
  3. Jäähdytä.
  4. Pistä ananaspalat ja jääpalat lasien pohjalle.
  5. Kaada teetä lasien puoliväliin ja loput Spriteä.
  6. Koristele sitruunaviipaleilla.